Θετικός για την προοπτική συγκρότησης ενός ευρύτερου πολιτικού φορέα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ο επικεφαλής του Ποταμιού
Από το βήμα του 2ου Συνέδριου του Ποταμιού, που ξεκίνησε το απόγευμα στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέστησε μεν σαφές ότι το Ποτάμι θα παραμείνει αυτόνομο, εμφανίστηκε όμως θετικός για την προοπτική συγκρότησης ενός ευρύτερου πολιτικού φορέα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, χωρίς συμφωνίες κορυφής, αλλά με τη συνδρομή της βάσης.
Στην εισήγησή του, ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε συγκεκριμένα “το Κοινοβούλιο του Κέντρου”, προκειμένου όπως είπε “να γίνει μια μεγάλη συνάντηση όλων αυτών που έχουν τις ίδιες αγωνίες. Να ξεκινήσουν αυτοί και όχι οι ηγεσίες. Στο Κοινοβούλιο του Κέντρου μπορούν να μετέχουν στελέχη από την Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού, στελέχη του Δικτύου, Στελέχη των Κινήσεων Πολιτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στελέχη από τους Μεταρρυθμιστές - από τους αληθινούς Μεταρρυθμιστές, όχι τους ιμιτασιόν που κυκλοφορούν πολύ τις τελευταίες μέρες - στελέχη από την Επιτροπή για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, στελέχη της Δράσης, στελέχη του Κοινωνικού Συνδέσμου, στελέχη του Μπροστά -οι 35αρηδες της πολιτικής-, στελέχη από την πρωτοβουλία των '58. Και μαζί τους να κινητοποιηθούν οι τοπικές πρωτοβουλίες: Οι 30 δήμαρχοι και περιφερειάρχες της χώρας που διεκδικούν λύσεις μεταρρυθμιστικές, λύσεις προς όφελος των πολλών”.
Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε πως “κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής δεν πρέπει να μετέχουν, ούτε από το Ποτάμι, ούτε από άλλα κόμματα. Και το Κοινοβούλιο του Κέντρου να συζητήσει, να μελετήσει, να συσπειρώσει, να προτείνει, να οργανώσει... Εκεί θα μετρηθεί η ανάγκη και η διαθεσιμότητα, για ένα πραγματικό κίνημα αλλαγής. Εκεί θα φανεί πόσοι πραγματικά το θέλουν, τι προτείνουν και τι θυσιάζουν. Χωρίς στημένες κομματικές συνδιασκέψεις, χωρίς παζάρια, με ξεκάθαρη όμως μεταρρυθμιστική ατζέντα και με σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τα λάθη και τις πρακτικές του χθες”.
Για τον επικεφαλής του Ποταμιού η εκλογή από τη βάση μιας νέας ηγεσίας μπορεί να είναι η κατάληξη αυτής της πορείας. “Όμως το ξαναλέω: όλα θα εξαρτηθούν από τις δυνάμεις που θα κινητοποιηθούν, από τις δυνάμεις που θα προστεθούν. Χωρίς τη νέα γενιά, δεν μπορεί να γεννηθεί τίποτα καινούργιο. Οι παλαίμαχοι δεν μπορεί να είναι οι μόνοι πρωταγωνιστές. Χρειάζονται νέα μυαλά, καθαρά χέρια, νέες δυνάμεις”, σημείωσε.
Αναφερόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τα δύο κόμματα να συγκρουστούν με τον λαϊκισμό, κάνοντας έμπρακτη αυτοκριτική. “Μπορούν να τολμήσουν συγκρούσεις με συντεχνίες και συμφέροντα που υπηρέτησαν τα χρόνια της εξουσίας τους; Ας το αποδείξουν. Εμείς το έχουμε αποδείξει και το έχουμε πληρώσει”, είπε ο κ. Θεοδωράκης.
Ο κ. Θεοδωράκης περιέγραψε τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις τις οποίες έχει άμεση ανάγκη η χώρα: Τη συγκρότηση ενός “ριζοσπαστικού κοινωνικού κράτους” με δίκαιη κατανομή βαρών, ειδικά προγράμματα για τα παιδιά, την παιδεία, την έρευνα, την καινοτομία, με δημόσιες επενδύσεις που να είναι κοινωνικές επενδύσεις, εθνική συμφωνία για ένα οικουμενικό σύστημα υγείας κι ένα ζωτικό ελάχιστο εισόδημα για την καταπολέμηση της φτώχειας.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στη σύλληψη των τριών δημοσιογράφων, μιλώντας για σκοτεινή ιστορία. “Υπάρχει μια ακροδεξιά εφημερίδα που εκθειάζει 2-3 συγκεκριμένους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα, αυτή η εφημερίδα βρίζει το Ποτάμι, ότι είναι όργανο συμφερόντων - ότι είμαστε διεφθαρμένοι. Και ο ιδιοκτήτης αυτής της εφημερίδας συλλαμβάνεται ως εγκέφαλος μιας συμμορίας! Εκβιάζουν, παίρνουν λεφτά, τα δίνουν σε σάιτ για να προβάλλουν και αυτά με τη σειρά τους υπουργούς και να βρίζουν το Ποτάμι!”, παρατήρησε ο κ. Θεοδωράκης. “Τι συμπεράσματα μπορούν να βγουν από αυτή την ιστορία; Ρώτησα και τον κ. Τσίπρα στη Βουλή αλλά δεν μου απάντησε. Ποια είναι η σχέση τους με τα βοθρολύματα της δημοσιογραφίας; Πώς επιβιώνουν όλοι αυτοί οι υπάλληλοι του ΣΥΡΙΖΑ στα Social Media και σε κάποια σάιτ; Τα μαύρα κουτιά της δημοσιογραφίας πώς επιβιώνουν; Ποιος τους πληρώνει και από ποιους λογαριασμούς; Να απαντήσουν, ή να αφήσουν την αστυνομία και τη δικαιοσύνη να τα ερευνήσει όλα”, σημείωσε.
Επίσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε τις δραματικές εξελίξεις στο προσφυγικό κάνοντας λόγο για “έγκλημα” της κυβέρνησης: “Οι ανοησίες τους είναι γραμμένες στην ιστορία, αλλά τώρα η υπόθεση έχει ξεφύγει. H Ευρώπη γυρνάει στα χρόνια των εθνικών ανταγωνισμών. Η απραξία των ηγετών της στρέφει τον κόσμο ακροδεξιά. Όμως το προσφυγικό και το μεταναστευτικό δε θα λυθεί με φράκτες και αφορισμούς. Η λύση, και εδώ, είναι περισσότερη Ευρώπη. Να μοιραστούμε τις ευθύνες, να φροντίσουμε τους πρόσφυγες, να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκά σώματα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, να χτυπήσουμε τους διακινητές. Είναι δυνατόν να αφήνουμε τις χώρες να ρημάζουν, για να πλουτίζουν τα κυκλώματα; Οι μετανάστες πρέπει να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή, είναι το κλειδί της λύσης”.
Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης έστρεψε τα βέλη του και προς τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, καλώντας να δείξουν τη δύναμή της Ευρώπης που έχει χάσει το όραμά της. “Κυνηγώντας τις υποδιαστολές στους προϋπολογισμούς άφησε την ελπίδα να φύγει”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην αίθουσα του συνεδρίου, παρόντες ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, βουλευτές και ευρωβουλευτές του Ποταμιού, στελέχη της Κεντροαριστεράς, οι πρώην υπουργοί Β. Κοντογιαννόπουλος και Σπ. Βούγιας κ.ά.