Για Κοινοβούλιο και ανώτατους κληρικούς ψηφίζουν σήμερα στο Ιράν

Εκλογές με φόντο τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Για το κοινοβούλιο αλλά και τη Συνέλευση των Ειδικών - σώμα κληρικών που διορίζει τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη - ψηφίζουν σήμερα εκατομμύρια Ιρανοί, στην πρώτη εκλογική διαδικασία που διεξάγεται μετά τη συμφωνία μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σχεδόν 55 εκατομμύρια Ιρανοί καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες, για εκλέξουν τα 290 μέλη του Κοινοβουλίου και τους 88 κληρικούς , μέλη της Συνέλευσης των Ειδικών, οι οποίοι έχουν 8ετή θητεία. 

Τα εκλογικά τμήματα στο Ιράν θα παραμείνουν ανοιχτά για άλλες δύο ώρες λόγω της "συρροής ψηφοφόρων" που παρατηρείται. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία θα παραταθεί για δύο ώρες, μέχρι τις 20.00, τοπική ώρα (18.30 ώρα Ελλάδας).

Οι κάλπες στο Ιράν άνοιξαν στις 06.30 το πρωί και η ψηφοφορία ήταν προγραμματισμένο αρχικά να ολοκληρωθεί στις 16.30 (ώρα Ελλάδας).

Διαβάστε περισσότερα: Εκλογές στο Ιράν με φόντο την άρση των κυρώσεων από τη Δύση

 Είναι οι πρώτες εκλογές που διενεργούνται στην Ισλαμική Δημοκρατία μετά τη συμφωνία της με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2015. Ο μετριοπαθής πρόεδρος Χασάν Ροχανί θέλει να επενδύσει στη συμφωνία αυτή για να ενισχύσει τη θέση του απέναντι στους συντηρητικούς.

Μεταρρυθμιστές και μετριοπαθείς που στηρίζουν τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί έχουν συστήσει συνασπισμό με όνομα «Η λίστα της Ελπίδας» που έχει στόχο να μειώσει τον αριθμό των σκληροπυρηνικών και στα δύο σώματα.

Από την πλευρά του, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δηλώνει πεπεισμένος ότι από τις εκλογές θα προκύψει ένα κοινοβούλιο που θα μπορεί να αντισταθεί στην ανάμειξη των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Μάλιστα, κάλεσε τους Ιρανούς να ψηφίσουν μαζικά στις δύο εκλογικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι η μαζική συμμετοχή θα είναι μία επίδειξη δύναμης κατά των εχθρών της Τεχεράνης.