Στην «μαύρη επέτειο» του ενός χρόνου από το σιδηροδρομικό δυστύχημα θα δώσουν εξηγήσεις ενώπιον της Ελληνίδας Ευρωπαίας Ανακρίτριας
Την ημέρα της «μαύρης επετείου» συμπλήρωσης ενός έτους από την τραγωδία στα Τέμπη, με τους 57 νεκρούς, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον της Ελληνίδας Ευρωπαίας Ανακρίτριας 23 κατηγορούμενοι στην υπόθεση της σύμβασης 717 που αφορά στην αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης -τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Οι 23 , εκ των οποίων οι 18 είναι δημόσιοι υπάλληλοι, κατηγορούνται για σειρά κακουργηματικών πράξεων, μεταξύ των οποίων, απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση ,με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους , ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις. Οι κατηγορούμενοι οι οποίοι θα περάσουν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου στις 28 Φεβρουαρίου 2024 αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία προκειμένου να ενημερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας και να προετοιμάσουν την υπεράσπιση τους.
Από τα στοιχεία της έρευνας των αρμόδιων αρχών φαίνεται να διαπιστώνεται ότι χορηγήθηκαν συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις της αρχικής Σύμβασης, που υπεγράφη το 2014, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ. Αποτέλεσμα ήταν μετά την πάροδο περισσότερων από εννέα ετών από την υπογραφή της Σύμβασης 717, το έργο δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.
Οι εισαγγελικοί λειτουργοί, οι οποίοι διενήργησαν την έρευνα, φέρονται να εκτιμούν πως παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που υπέβαλαν οι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ ήταν προδήλως μη ορθά και ελλιπή, οι δημόσιοι υπάλληλοι της Διαχειριστικής Αρχής ενέκριναν την χορήγηση των αντίστοιχων ενισχύσεων, προκαλώντας ζημία στα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου ύψους άνω των 15,6 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει διαβιβάσει στη Βουλή δικογραφία προκειμένου να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών, Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη. Παράλληλα, με αφορμή σχετικό πόρισμα διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν ευθύνες των Επιθεωρητών-Ελεγκτών της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) της Ελλάδας, στους οποίους ανατέθηκε από τις εθνικές Εισαγγελικές Αρχές η διενέργεια ελέγχου σχετικά με την εκτέλεση της Σύμβασης 717.
Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου