“Απογοητευτική” χαρακτηρίζει τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρώπη ο πρωθυπουργός
Τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών θα ζητήσει πριν από τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στις 7 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια παρέμβασής του για το προσφυγικό.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου με στόχο να υπάρξει η μέγιστη δυνατή σύγκλιση όσον αφορά στις θέσεις της χώρας μας στην κρίσιμη Σύνοδο, ενώ θα ζητήσει να συμφωνήσουν από κοινού οι πολιτικοί αρχηγοί στο να απαιτήσει η Ελλάδα να ληφθεί στη Σύνοδο απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων.
“Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να σηκώνουν φράχτες και να ρίχνουν όλο το βάρος της ευθύνης σε μία χώρα, εξαιτίας μόνο της γεωπολιτικής της θέσης, να ξέρουν πως αυτό δεν είναι ανεκτό και η Ελλάδα θα αντιδράσει”, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εξάλλου “απογοητευτική” τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρώπη, σχολιάζοντας πως κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινοί κανόνες είτε ισχύουν για όλους, είτε δεν υπάρχουν.
Επίσης, συνέχισε, οι κοινές συμφωνίες είτε τηρούνται από όλους είτε δεν υπάρχουν, και είναι ντροπή οι αποφάσεις που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να ακυρώνονται από κάποιες παρασυνάξεις (αναφερόμενος στη Διάσκεψη της Βιέννης). Μάλιστα, επεσήμανς: "Είναι απαράδεκτο από μεριάς της Αυστρίας να συγκαλεί παρά συσκέψεις για το προσφυγικό χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών για ένα θέμα που δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση, συναίνεση και συνεργασία"
Η Ελλάδα θα απαιτήσει από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν θα γίνουν δεκτά, είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα μια αποθήκη ψυχών.
Αναφέρθηκε ακόμα στις κινητοποιήσεις των αγροτών, τονίζοντας ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα των πολιτών να διεκδικούν δικαιώματα και επισημαίνοντας (αναφερόμενος στην παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Γκουτζαμάνη που ζητά τη δίωξη όσων κλείνουν δρόμους) ότι σε τέτοιες συνθήκες, με πολίτες να κινητοποιούνται, "οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί", ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα προβλήματα λύνονται καλύτερα με πειθώ.
Από την άλλη, τόνισε ότι "όταν κάποιοι μας κουνούν το δάχτυλο και απειλούν με κλείσιμο συνόρων, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας", αναφερόμενος, ευθέως στον Προμαχώνα.
Τόνισε ότι κάθε αγώνας πρέπει να έχει μαζί του το κοινωνικό σύνολο και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πατρίδας και οι κινητοποιήσεις δεν πρέπει να είναι εναντίον της χώρας και του κοινωνικού συνόλου.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε, επίσης, τους κινητοποιημένους αγρότες σε συνέχιση του διαλόγου.
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε ηλεκτρονική επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, αναφορικά με τις επαφές του με τις ελληνικές αρχές επί κυβερνήσεως Σαμαρά για συνεργασία σε θέματα φοροδιαφυγής.
Ο κ. Μπόργιανς αναφέρει ότι "μπορώ να επιβεβαιώσω την περιγραφή του τότε Έλληνα Πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών μας, του προσέφερα βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD".
Στην επιστολή σημειώνονται και τα εξής:
"Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες. Επιπλέον, ήταν ξεκάθαρο από τότε, πως αυτού του είδους η υποστήριξη δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αλλά μονάχα από τα κρατίδια, καθώς η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων της χώρας. Κατά συνέπεια, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παράσχει τη συγκεκριμένη βοήθεια. Λόγω της επιφυλακτικότητας του Έλληνα συνομιλητή μου για μια συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίου, είχα μιλήσει και με τον υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την πρόθεσή μας, ο οποίος την ενέκρινε ρητά, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα τον κ. Πλεξίδα και εγγράφως".