Η αλλαγή της θερμοκρασίας του νερού, έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση νέων ειδών, πολλές φορές άκρως επικίνδυνων
Ο Λαγοκέφαλος, µε την επιστηµονική ονοµασία Lagocephalus sceleratus, ήρθε στα νερά της ανατολικής Μεσογείου από τη διώρυγα του Σουέζ.
Στις ελληνικές θάλασσες εμφανίστηκε το 2003.
Η κατανάλωση του λαγοκέφαλου είναι επικίνδυνη, αφού οι ιστοί του περιέχουν την τετροδοντοξίνη, μια νευροπαραλυτική ουσία που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο. Για αυτό τον λόγο απαγορεύεται η κατανάλωση και οι εκφορτώσεις λαγοκέφαλου.
Επίσης, στοιχεία από τις πρώτες τοξικολογικές αναλύσεις δειγμάτων που συλλέχθηκαν, δείχνουν αυξημένη τοξικότητα σε εσωτερικά όργανα (σπλάχνα, γονάδες, κλπ), κυρίως σε μεγάλα ψάρια, και σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζεται τοξικότητα ακόμη και στη σάρκα τους.
Η εισβολή του έχει επηρεάσει ιδιαίτερα την αλιεία, σε πολλές περιοχές του Αιγαίου και Ιονίου για αυτό είναι απαραίτητη η συνεχής παρακολούθηση της κατάστασης προκειμένου να εκτιμηθούν οι δυνατότητες λήψης συγκεκριμένων μέτρων.
Να επισημάνουμε ότι, ο Λαγοκέφαλος ή Λαγόψαρο ή Lagocephalus sceleratus, όπως είναι το επιστημονικό του όνομα ανήκει στην οικογένεια των τετραοδοντίδων (Tetraododidae), δεν παρουσιάζει αλιευτικό ενδιαφέρον και ζει σε τροπικά κλίματα, κυρίως στον Ινδικό και τον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.