Μητσοτάκης: Μεταξύ οικουμενικής και εκλογών, διαλέγω εκλογές

"Έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου στον Αλέξη Τσίπρα", δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Κατηγορηματικά απέρριψε κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία οικουμενική κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως μεταξύ οικουμενικής κυβέρνησης και πρόωρων εκλογών, επιλέγει το σενάριο των εκλογών.

Μιλώντας στην εκπομπή “Στον Ενικό” του Star, ο πρόεδρος της ΝΔ διευκρίνισε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να προκαλέσει εκλογές, όπως κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι έκανε τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο, υπογραμμίζοντας πως δε βιάζεται να γίνει πρωθυπουργός, όμως εξήγησε πως αν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη, τότε θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα σε εκλογές, καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, και τις εκλογές αυτές θα τις έχει προκαλέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Εξηγώντας την αντίθεσή του σε μία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, ενώ επεσήμανε πως υπάρχει και μία βαθιά διαφορά αντίληψης, στο πώς ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ αντιλαμβάνονται την κοινωνία και την οικονομία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενάντιος σε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία και πιστεύει πως η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο μέσα από ένα μεγάλο κράτος. Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά πως έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον Αλέξη Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, σημείωσε: "Εμείς όπως είναι δεν θα το ψηφίσουμε. Ενδεχομένως να ψηφίσουμε μεμονωμένες διατάξεις, αλλά μέχρι εκεί. Είναι σε λάθος κατεύθυνση και φοβάμαι πως θα έχουμε μια επανάληψη του θρίλερ του 2015, όπου θα φτάσουμε με το πιστόλι στο κρόταφο να πρέπει να ψηφίσουμε κάποια μέτρα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση" 

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών σχολίασε: "Εμείς δεν στηρίζουμε μπλόκα και κλειστούς δρόμους. Συναντήθηκα σήμερα με κάποιους αγρότες, τους είπα πως οι απαιτήσεις τους πρέπει να είναι λελογισμένες. Είμαι ο μόνος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που έκανε κάτι τέτοιο. Εγώ Τσίπρας δεν θα γίνω. Δεν θα λαϊκίσω".

Ερωτηθείς σχετικά με φήμες περί "αυτονόμησης" του Κώστα Καραμανλή και συμμετοχής του σε οικουμενική κυβέρνηση με 40 βουλευτές, έκανε λόγο για "ευφάνταστα σενάρια", ενώ επεσήμανε πως θέμα οικουμενικής πρακτικά δεν έχει τεθεί, αφού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει υποστηρίξει πως αισθάνεται "άνετα" με την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως το τρίτο μνημόνιο δεν ήταν απαραίτητο και θα είχε αποφευχθεί αν δεν είχε οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, κατονομάζοντας μάλιστα ως υπευθύνους για το τρίτο μνημόνιο τον Αλέξη Τσίπρα και τον "ανεκδιήγητο", όπως τον χαρακτήρισε, Γιάννη Βαρουφάκη.

Για την προσφυγική κρίση, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε: "Είμαστε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πρόβλημα. Η ανάμιξη του ΝΑΤΟ δεν φαίνεται να πηγαίνει όπως θα ήθελε η κυβέρνηση. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Φαίνεται πως η Τουρκία κάνει πίσω, άρα το όλο οικοδόμημα τρίζει. Εμείς θέλαμε την με όρους παρουσία του ΝΑΤΟ. Το περίεργο είναι πως το θέλει πλέον και ο κ. Τσίπρας. Από το go home Merkel φτάσαμε στο… don’t go away Merkel".

Και συμπλήρωσε: "Από την άλλη, δεν είναι δυνατόν να ρίχνουμε όλο το βάρος για μια τέτοια κρίση σε μια χώρα. Δεν φταίει για όλα η Ελλάδα. Είναι εθνική ευθύνη η κοινή γραμμή στο μεταναστευτικό. Καθόμαστε πάνω σε μια βόμβα. Μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο που η κρίση δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμη.  Είμαι ανοιχτός και σε μια νέα σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο θεωρώ έναν καλό πρόεδρο. Στις κρίσιμες ώρες της χώρας έδειξε καλά… ρεφλέξ".