"Τεράστια ευθύνη έχουν οι a la carte χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια, λυπάμαι που το λέω, και η Αυστρία"
"Νομίζω ότι πρόκειται για ένα παραλήρημα πανικού, ξενοφοβίας και για μία στρεβλή αίσθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το να διαψευστεί ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και πρόεδρος - στην προεδρία τώρα είναι η Ολλανδία-, ο κ. Γιουνκέρ, ο κ. Σούλτς, μέσα σε δέκα ώρες, είναι κάτι που δεν είναι συχνό", είπε στο ραδιοσταθμό Βήμα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, για το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια.
Πρόσθεσε πως "εμείς έχουμε τα σχέδια μας, έχουμε φτιάξει ένα plan b, έχουμε αρχίσει να το υλοποιούμε, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, αλλά θα είναι διαχειρίσιμες. Τεράστια ευθύνη έχουν αυτές οι a la carte χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια, λυπάμαι που το λέω, και η Αυστρία, η οποία δεν άντεξε και ενώ μέχρι τώρα κρατούσε μία αμιγώς ευρωπαϊκή θέση, καταφεύγει σε μονομερείς ενέργειες. Η Ελλάδα έχει μία υποχρέωση: τον κόσμο, ο οποίος θα υπάρχει μέσα στην επικράτεια της, να τον έχει μέσα σε χώρους σχετικά αξιοπρεπείς, με βάση τις δυνατότητες μας και φυλασσόμενους χώρους. Δεν εννοώ υπό κράτηση, εννοώ όμως με ασφάλεια, μέχρις ότου οι ροές αυτές σταματήσουν".
Για το ΝΑΤΟ και την αντίδραση της Τουρκίας είπε πως "Ελπίζουμε πολλά, αλλά έχουμε ανησυχίες στην κίνηση του ΝΑΤΟ. Ξέρετε, είναι μία κίνηση, η οποία θα μπορέσει πραγματικά, αν εφαρμοστεί σωστά, να σταματήσει τις ροές ή να τις μειώσει. Το ΝΑΤΟ, νομίζω, ήταν η πρόταση του να αρχίσει την επιχείρηση με την έννοια της διάταξης των δυνάμεων αύριο, στις 24 του μήνα. Η Τουρκία είχε δεσμευτεί. Προχθές, οι στρατιωτικοί, που έχουν μία σχετική αυτονομία με βάση το τουρκικό Σύνταγμα, ήγειραν διαφωνίες πολύ σημαντικές. Δεν έχει άλλη λύση η Ευρώπη αν θέλει να ελέγξει τις ροές, ειδάλλως θα είναι πάντα υποχείριο των κατευθυνόμενων (δυνάμεων), είναι πια φανερό! Αν δεν ελεγχθούν οι ροές από την Τουρκία, το παιχνίδι αυτό δεν παίζεται. Δηλαδή, όπου και να χτίσουμε, ό,τι και να χτίσουμε... Έχουμε 3 χιλιάδες νησιά, είμαστε Πολυνησία χωρίς να το ξέρουμε. Δεν γίνεται να στήνουμε hotspots σε όλα τα νησιά, όπου και να στήνουμε, ό,τι και να κάνουμε, το κατευθύνουν κάπου αλλού, το κάνουν κάτι άλλο. Επομένως, έχει μεγάλη σημασία να εντοπίσουμε όλη μας τη δύναμη στο να σταματήσουν οι ροές, να ελεγχθούν οι ροές. Από τη δική μας την πλευρά, δεν υπάρχει τρόπος διακοπής. Εμείς δεν έχουμε γήινα σύνορα, τα γήινα είναι μια χαρά, αλλά στη θάλασσα δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε. Αυτό το οποίο γίνεται συνήθως είναι ότι όταν η ροή δεν έχει διέξοδο, σιγά-σιγά ελαττώνεται". Εκτίμησε πως η χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί πάνω από 70 χιλιάδες πρόσφυγες.