Το τουρκικό κοινοβούλιο απέτυχε για τρίτη φορά να συμφωνήσει για το θέμα της αναθεώρησης του συντάγματος εξαιτίας των διαφωνιών για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών που επιδιώκει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε γνωστό από κοινοβουλευτικές πηγές.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αποχώρησε χθες, κατά την τρίτη συνεδρίαση, από την επιτροπή η οποία ήταν επιφορτισμένη με τη σύνταξη νέου συντάγματος, έγινε γνωστό από τις ίδιες πηγές.
Η επιτροπή, αποτελούμενη από 12 βουλευτές που προέρχονται από τα τέσσερα κόμματα που εκπροσωπούνται στο τουρκικό κοινοβούλιο, είχε ξεκινήσει τις εργασίες της στις 3 Φεβρουαρίου. Το 2013, το κοινοβούλιο είχε επίσης αποτύχει στη σύνταξη νέου θεμελιώδους νόμου, προς αντικατάστασιν του συντάγματος που η χώρα έχει κληρονομήσει από τη στρατιωτική χούντα μετά το πραξικόπημα του 1980.
Από την εκλογή του στην προεδρία το 2014, ο Ερντογάν, ο οποίος είχε επί ένδεκα χρόνια την πρωθυπουργία, επιδιώκει την μεταβολή προς το "προεδρικότερο" του πολιτεύματος, που συγκεντρώνει στα χέρια του πρωθυπουργού το μεγαλύτερος μέρος των εκτελεστικών εξουσιών.
Ομως οι πολιτικοί του αντίπαλοι αντιτίθενται σφοδρά προς την περαιτέρω ενίσχυση των εξουσιών ενός προέδρου, ο οποίος κατηγορείται ήδη για αυταρχικές παρεκτροπές.
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν νίκησε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Ομως, με 317 από τις 550 έδρες του κοινοβουλίου, δεν έχει την ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείται για την αναθεώρηση του συντάγματος ή για την προκήρυξη δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας μπορεί να εκμεταλλευθεί την νέα αυτή αποτυχία για να οργανώσει νέες εκλογές εντός του 2016, μήπως και εξασφαλίσει την ειδική πλειοψηφία που έχει ανάγκη, είτε για να προκηρύξει δημοψήφισμα (330), είτε για να προχωρήσει μόνος του σε αναθεώρηση του συντάγματος (367).