Νομικά αδύνατο και πολιτικά απαράδεκτο χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιουνκέρ το σχέδιο της Ομάδας των Τεσσάρων του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία) αλλά και της ΠΓΔΜ να συνεργαστούν με την ΕΕ και να κλείσουν εντελώς τα σύνορα τους, "εγκλωβίζοντας" τις προσφυγικές ροές στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ο Γιούνκερ ξεκαθάρισε πως στόχος της Ευρώπης είναι η ασφάλεια των συνόρων της Ελλάδας αλλά και της ΠΓΔΜ, αλλά και η προστασία της συνθήκης Σένγκεν.
"Η συνεργασία με τις τρίτες χώρες, προκειμένου να κλείσουν τα σύνορα ενός από τα κράτη μέλη μας, δεν είναι ούτε νομικά δυνατή, ούτε πολιτικά αποδεκτή. Υποστηρίζουμε την ασφάλεια αυτών των συνόρων και στις δύο πλευρές, ελληνική και μακεδονική.Μόνο αν εργαστούμε πιο στενά και συντονιστούμε μπορούμε να μην καταστρέψουμε την εμπιστοσύνη στην ΕΕ και να μην θέσουμε την Σένγκεν- κατά συνέπεια και την ελευθερία μας - σε κίνδυνο" δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στην συνέντευξή του στην Bild, ο πρόεδρος της Κομισιόν πλέκει το εγκώμια της Γερμανίδας καγκελάριου για την στάση της απέναντι στη μεταναστευτική κρίση και την προσήλωσή της σε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ″θα την δικαιώσει η ιστορία.
"Επιτέλους βλέπουμε κάποια πρώτη πρόοδο", δηλώνει προσθέτοντας ότι ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία μειώνεται. "Αλλά θα χρειασθεί χρόνος για να έχουν αποτέλεσμα όλα τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί εδώ και εβδομάδες και μήνες στην Ευρώπη", λέει.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής δηλώνει ότι είναι υποχρέωση ενός αρχηγού κυβέρνησης να επιμείνει στην πολιτική του, ακόμη και υπό το κράτος πίεσης και προβλέπει ότι η Αγγελα Μέρκελ θα υπερισχύσει των επικριτών της. Μάλιστα, συγκρίνει την αποφασιστικότητα της Αγγελα Μέρκελ με τη στάση που τήρησε ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, που προχώρησε στην ενοποίηση της Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 παρά τις επικρίσεις.