Μπήκε στη φυλακή ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ!

Ο Εχούντ Όλμερτ - πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ – οδηγήθηκε σήμερα στη φυλακή όπου θα εκτίσει την ποινή των 18 μηνών χωρίς αναστολή που του επιβλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, για υπόθεση διαφθοράς.Ο Ολμέρτ γίνεται έτσι ο πρώτος ο πρώτος πρώην πρόεδρος της κυβέρνησης στο Ισραήλ που θα φυλακιστεί στη χώρα του.

Τα ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες του 70χρονου πρώην πρωθυπουργού να φτάνει με χειροπέδες στην φυλακή Μαασιγιάχου, νοτίως του Τελ Αβίβ (κεντρική φωτογραφία).

Ο Όλμερτ, πρωθυπουργός από το 2006 έως το 2009, είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως το 2014 για δύο κατηγορίες διαφθοράς σε φυλάκιση έξι ετών χωρίς αναστολή. Ωστόσο, για δεύτερη υπόθεση διαφθοράς, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις και τον απάλλαξε. Έτσι η ποινή του μειώθηκε στους 18 μήνες

Συγκεκριμμένα, ο Όλμερτ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών για παθητική δωροδοκία όταν ήταν δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, από το 1993 έως το 2003. Στην ποινή αυτή προστέθηκε την περασμένη εβδομάδα ένας μήνας φυλάκιση για παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Ο Όλμερτ έφθασε στη φυλακή συνοδευόμενος από φρουρούς εσωτερικής ασφάλειας που του είχαν διατεθεί εξαιτίας της ιδιότητάς του ως πρώην πρωθυπουργού, αλλά εισήλθε μόνος του στη φυλακή. Στο εξής εναποτίθεται στη σωφρονιστική διοίκηση η διασφάλιση της προστασίας του.

Σήμερα το πρωί, προτού πάρει τον δρόμο της φυλακής, ο Όλμερτ δημοσιοποίησε ένα βίντεο όπου εμφανίζεται με μπλε πουκάμισο και πολύ καταβεβλημένος."Είναι με πολύ βαριά καρδιά που αποδέχομαι σήμερα την καταδίκη μου. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου", λέει.

"Διαψεύδω όλες τις κατηγορίες διαφθοράς που έχουν διατυπωθεί σε βάρος μου", λέει ο Όλμερτ.

"Στη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας μου, έχω κι εγώ διαπράξει λάθη ακόμη και αν, για εμένα, κανένα από αυτά δεν είναι αξιόποινο. Πληρώνω ακριβά για ορισμένα από αυτά, ίσως πολύ ακριβά", προσθέτει ο ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός.