Νετανιάχου: «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα» – Ποιος είπε «Χάγη και κουραφέξαλα»

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα» – Ποιος είπε «Χάγη και κουραφέξαλα»

Οργισμένες αντιδράσεις του Τελ Αβίβ στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα, ότι η κατηγορία για γενοκτονία που εξακοντίστηκε κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είναι «εξωφρενική» και τόνισε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, για να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

«Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει ένα εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του», τόνισε σε μια ανακοίνωση στα αγγλικά. «Η αχρεία προσπάθεια να αρνηθεί κανείς στο Ισραήλ αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα, είναι μια κατάφωρη διάκριση σε βάρος του εβραϊκού κράτους και δικαίως απορρίφθηκε», πρόσθεσε.

«Χάγη και κουραφέξαλα»

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, φάνηκε να χλευάζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που διέταξε σήμερα το Ισραήλ να αποτρέψει ενέργειες γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αμάχους στη Γάζα.

«Χάγη και κουραφέξαλα», έγραψε ο υπουργός στο X, ο πρώτος Ισραηλινός αξιωματούχος που κάνει κάποιο σχόλιο μετά το τέλος της ανάγνωσης της απόφασης του δικαστηρίου.

Χαμάς: «Η απόφαση συμβάλλει στην απομόνωση του Ισραήλ

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι μια σημαντική εξέλιξη, που συμβάλλει στην απομόνωση του Ισραήλ και εκθέτει τα εγκλήματά του στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι. «Ζητάμε να αναγκαστεί η κατοχική δύναμη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου», πρόσθεσε.

Νότια Αφρική: «Αποφασιστική νίκη» για το κράτος δικαίου

Η Νότια Αφρική χαιρέτισε μια «αποφασιστική νίκη», όπως τη χαρακτήρισε, για το διεθνές κράτος δικαίου, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης υπέρ της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ και την απόφαση να επιβάλει έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ για τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί μια αποφασιστική νίκη για το διεθνές κράτος δικαίου και ένα σημαντικό ορόσημο στην επιδίωξη δικαιοσύνης για τον παλαιστινιακό λαό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής. «Η Νότια Αφρική εκφράζει την ειλικρινή ελπίδα ότι το Ισραήλ δεν θα ενεργήσει για να εμποδίσει την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου, όπως έχει απειλήσει δημόσια ότι θα κάνει, αλλά ότι θα ενεργήσει για να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση, όπως υποχρεούται να κάνει».

Παράλληλα η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Νότια Αφρική θα συνεχίσει να ενεργεί στο πλαίσιο των θεσμών της παγκόσμιας διακυβέρνησης για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει πράξεις γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας»

Νωρίτερα, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κάλεσε το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και για να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην ιστορική του απόφαση σχετικά με την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ.

Το Δικαστήριο ζήτησε από το Ισραήλ να απόσχει από κάθε πιθανή πράξη γενοκτονίας καθώς συνεχίζει την στρατιωτική του επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ οφείλει να λάβει «άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας την οποία έχουν επείγουσα ανάγκη οι Παλαιστίνιοι για να αντιμετωπίσουν τις δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης τις οποίες υφίστανται, αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν αποφαίνεται επί της ουσίας της προσφυγής της Νότιας Αφρικής, κατά συνέπεια, δεν κρίνει αν στοιχειοθετείται ότι το Ισραήλ διαπράττει όντως γενοκτονία στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά κρίνει αν τα επιχειρήματα της Πρετόριας είναι ευλογοφανή. Ωστόσο, το Δικαστήριο καλεί το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα που δύναται να λάβει για να εμποδίσει πράξεις που μπορούν να αποτελούν αντικείμενο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών περί γενοκτονίας, η οποία θεσπίσθηκε το 1948 μετά το Ολοκαύτωμα.

Το Δικαστήριο κρίνει επίσης ότι το Ισραήλ οφείλει να προλάβει και να τιμωρήσει κάθε άμεση και δημόσια υποκίνηση γενοκτονίας. Το Δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να αναφερθεί ενώπιον του σώματος εντός ενός μηνός σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει για να συμμορφωθεί με την δικαστική εντολή.