Η Αργεντινή, στην προσπάθειά της να ρυθμίσει την αντιδικία με τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, πρότεινε χθες σε αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε προβληματικές εταιρίες, τα οποία είναι γνωστά και ως ταμεία "όρνεα", να αποπληρώσει το χρέος της με μια απομείωση της τάξης του 25%, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
Την Δευτέρα ξεκίνησαν συνομιλίες στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Μπουένος Άιρες και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, τα οποία έχουν κερδίσει δίκη κατά της Αργεντινής, η οποία καταδικάστηκε να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της στο 100% της ονομαστικής του αξίας.
Σύμφωνα με μεσολαβητή στην υπόθεση αυτή, η προσφορά της Αργεντινής προβλέπει την καταβολή 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ το παθητικό υπολογίζεται σε περίπου 9 δισεκατομμύρια.
"Η πρόταση προβλέπει μια απομείωση περίπου 25% σε σχέση με τη δικαστική απόφαση", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
"Η Αργεντινή δημοσιοποίησε σήμερα μια πρόταση που αποσκοπεί στην επίτευξη ενός συμβιβασμού με τους πολυάριθμους κατόχους τίτλων αθετημένου χρέους και να τους αποπληρώσει", δήλωσε ο Ντάνιελ Πόλακ, ο μεσολαβητής που έχει επιφορτιστεί με την υπόθεση αυτή στη Νέα Υόρκη.
Η πρόταση αυτή θα πρέπει ωστόσο να εγκριθεί προηγουμένως από το Κογκρέσο της Αργεντινής και από τον δικαστή της Νέας Υόρκης που έχει επιφορτιστεί με την υπόθεση, τον Τόμας Γκρίσα, προσθέτει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Αυτήν την εβδομάδα ένα ιταλικό ταμείο που συσπειρώνει 50.000 επενδυτές συναίνεσε σε μια απομείωση ύψους σχεδόν 50% και σύναψε συμφωνία που προβλέπει την καταβολή 1,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πριν από δύο μήνες, έχει αρχίσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και έχει θέσει ως προτεραιότητα την επίλυση της διένεξης για το χρέος της χώρας του.
Πριν από αυτόν η πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ είχε ακολουθήσει μια πολιτική σιδηράς πυγμής με τα αμερικανικά κερδοσκοπικά κεφάλαια και αρνείτο να εφαρμόσει την απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.
Μετά την οικονομική κρίση του 2001/2002, έγινε αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς το 93% των πιστωτών της. Ωστόσο τα ταμεία "όρνεα", τα οποία διακρατούσαν περίπου το 7% των τίτλων, αρνήθηκαν τις απομειώσεις του χρέους που προβλέπονταν από τις αναδιαρθρώσεις του 2005 και το 2010.