ΗΠΑ: Μετά την Αϊόβα, στο Νιου Χαμσάιρ η μεγάλη μάχη για το χρίσμα

Στο νήμα κρίθηκε η νίκη της Χίλαρι Κλίντον επί του κυριότερου αντιπάλου της, του Μπέρνι Σάντερς, στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ο Τεντ Κρουζ επικράτησε του Ντόναλντ Τραμπ. 

Τώρα, η μάχη για το χρίσμα των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο, μεταφέρεται στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ και οι δύο νικητές της Αϊόβα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. 

Η Κλίντον κατάλαβε ότι δεν είναι το φαβορί των Δημοκρατικών – όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις μέχρι σήμερα – και ο Κρουζ γνωρίζει καλά πως το φιλελεύθερο κοινό του Νιου Χαμσάιρ λίγη σχέση έχει με τους Ευαγγελιστές της Αϊόβα, χάρη στους οποίους και κέρδισε. Τώρα ο Τραμπ δεν αποκλείεται να βγει ο μεγάλος νικητής. 

Η πρώην ΥΠΕΞ στρέφει το βλέμμα της προς τους νέους ψηφοφόρους του Νιου Χαμσάιρ, καθώς ο κυριότερος αντίπαλος της, ο 74χρονος Σάντερς, παίζει σχεδόν εκτός έδρας, αφου εκλέγεται στο γειτονικό Βερμόντ . Πάντως στη συνέχεια η Κλίντον φαίνεται ότι θα έχει το προβάδισμα καθώς, την 1η Μαρτίου έντεκα Πολιτείες θα ψηφίσουν ταυτόχρονα για να αναδείξουν το 21% των εκλεκτόρων του Δημοκρατικού Κόμματος. Πολλές από αυτές βρίσκονται στον νότο όπου οι μαύροι ψηφοφόροι, οι οποίοι διάκεινται ευνοϊκά απέναντι στην Κλίντον, μπορεί να ξεπεράσουν το 50% του συνόλου των ψηφισάντων.

Επίσης, ο Τραμπ απειλεί πολύ σοβαρά τον Κρουζ καθώς δεν αποκλείεται να βγει ο μεγάλος νικητής και να επιβεβαιώσει τη φήμη του ως το απόλυτο φαβορί των Ρεπουμπλικάνων.

Μάλιστα, ο μεγιστάνας του real estate δήλωσε πως δεν αλλάζει τακτική, αλλά αποφάσισε να αυξήσει τις θορυβώδεις και - για πολλούς - αμφιλεγόμενες δημόσιες ομιλίες του. «Επειδή μου είπαν ότι δεν τα κατάφερνα να πάω καλά στην Αιόβα, δαπάνησα πολύ λίγο χρόνο εκεί – ένα πολύ μικρό μέρος σε σύγκριση με τον Κρουζ και τον Ρούμπιο» ήταν το tweet που έστειλε ο ίδιος μετά την ήττα του.