Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, αλλά για το μεγαλύτερο μέρος του 2015 τα προβλήματά της ήταν αρκετά μεγάλα για να απειλήσουν την επιβίωση του Ευρωσυστήματος, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg σε σημερινό του άρθρο.
Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που ζητούνται από τους πιστωτές της σε αντάλλαγμα για περαιτέρω βοήθεια, αναφέρει το πρακτορείο, τονίζοντας ότι καμία πλευρά δεν θα πρέπει να επιτρέψει το τελευταίο δύσκολο σημείο –τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος- να θέσει και πάλι σε κίνδυνο το ευρώ.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμα στην “εντατική” και η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά η κατάσταση βελτιώνεται, επισημαίνεται στο άρθρο. Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,7% μόνο φέτος και το 2017 ενδέχεται να σημειώσει ανάπτυξη 1,9%. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει αυξηθεί.
Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσει η πίεση προς την Ελλάδα να επιμείνει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αναμφίβολα απαραίτητες, όμως η ΕΕ μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχίας της χώρας με το να είναι λίγο πιο ευέλικτη από πριν, τονίζεται.
Όπως αναφέρει εξάλλου το δημοσίευμα, είναι αλήθεια ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας στην είσπραξη των φόρων δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Εντούτοις, εφόσον το σύστημα κινείται προς μια δημοσιονομική σταθερότητα, οι πιστωτές οφείλουν να κάνουν πίσω. Θα πρέπει να αποφασίσει η Ελλάδα πως θα πρέπει να κατανέμεται το κόστος μεταξύ των φορολογουμένων και των συνταξιούχων της.
Τέλος, συνεχίζει το άρθρο, οι πιστωτές έχουν συμφωνήσει να μιλήσουν –επιτέλους- για νέα ελάφρυνση του χρέους. Όλοι γνωρίζουν ότι τα οικονομικά της Ελλάδας δεν μπορούν να διορθωθούν χωρίς μια ελάφρυνση του χρέους, συνεπώς αυτή η συζήτηση έχει αργήσει. Οι λεπτομέρειες της διαγραφής (μέρους του χρέους) ή όποιες άλλες παραχωρήσεις δεν χρειάζεται να αποφασιστούν τώρα, αλλά οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν. Αυτό θα δώσει στους Έλληνες ψηφοφόρους ένα ακόμη λόγο για να αντέξουν το επόμενο στάδιο της λιτότητας.
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανάγκασε πέρσι τον Τσίπρα να παραδοθεί με μεγάλο και αδικαιολόγητο κόστος. Αν δεν θέλει μια επανάληψη αυτού του καταστροφικού επεισοδίου, θα πρέπει να είναι φερθεί με ευγένεια στη νίκη”, καταλήγει το άρθρο.