Η επιμονή και το πάθος της νεότητας στο ντοκιμαντέρ “First Position”

Κάθε χρόνο, χιλιάδες νέοι χορευτές παίρνουν μέρος σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς μπαλέτου στον κόσμο, το Youth America Grand Prix, όπου οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα δεν είναι αποδεκτό. Στον τελικό γύρο, εκατοντάδες χορευτές αγωνίζονται για να κάνουν το όνειρο της ζωής τους πραγματικότητα και να διεκδικήσουν τις ελάχιστες υποτροφίες που απονέμονται.

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Μπες Κάργκμαν «First Position» που προβάλλεται την Τετάρτη το βράδυ στο Γαλλικό Ινστιτούτο στα πλαίσια του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc, παρακολουθεί έξι από αυτούς τους ταλαντούχους χορευτές, κατά τη διάρκεια της επίπονης προετοιμασίας τους για τον διαγωνισμό, να παλεύουν με την εξάντληση, τους τραυματισμούς και τις δυσκολείεις της εφηβείας, με όπλο τη δύναμη της θέλησης.

Το αποτέλεσμα είναι ένα συναρπαστικό πορτρέτο μιας ομάδας εξαιρετικά προικισμένων νέων χορευτών.

Η ταινία, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, έχει κερδίσει το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Σαν Φρανσίσκο και τα βραβεία κοινού για καλύτερο ντοκιμαντέρ στα διεθνή Φεστιβάλ κινηματογράφου του Ντάλας, του Πόρτλαντ και στο φεστιβάλ Doc της Νέας Υόρκης.