Σκέφτονται να θάψουν τον Λένιν, μετά από επικριτικές δηλώσεις του Πούτιν

«Οι ιδέες πρέπει να καταλήγουν σε καλά αποτελέσματα, όχι όπως συνέβη στην περίπτωση του Βλαντίμιρ Ίλιτς. Τοποθέτησε μια βόμβα στα θεμέλια του ακινήτου που ονομάζεται Ρωσία και κατόπιν αυτή εξερράγη».

Με αυτά τα λόγια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε μια ασυνήθιστη κριτική στον ηγέτη της κομμουνιστικής επανάστασης, κατηγορώντας τον Λένιν ότι οι ιδέες του τελικά οδήγησαν στην πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991.

Οι εξαιρετικά επικριτικές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου σχετικά με τον Λένιν – ο οποίος πέθανε το 1924 και ως και σήμερα θαυμάζουν πολλοί Ρώσοι- προκάλεσαν σάλο στη χώρα και σοβαρές υποψίες ότι η ταριχευμένη σορός του "πατερούλη" (κεντρική εικόνα) θα βγει από το μαυσωλείο του, στην Κόκκινη Πλατεία, μερικά μέτρα από τον τάφο του Στάλιν, στην τοποθεσία με τους ισχυρότερους πολιτικούς συμβολισμούς στη Ρωσία.

Το ζήτημα της ταφής του Λένιν έχει τεθεί επανειλημμένα, αλλά οι ρωσικές αρχές έχουν αποφύγει να λάβουν μια τέτοια απόφαση μέχρι σήμερα. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις δηλώσεις του Πούτιν και έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι – και πάλι- δεν τίθεται θέμα ταφής του Λένιν.

«Ο πρόεδρος απλά εξέφρασε την άποψή του. Κάθε άνθρωπος, περιλαμβανομένου και του προέδρου, έχει δικαίωμα να έχει την άποψή του για τον ρόλο της μιας ή της άλλης προσωπικότητας στην ιστορία», δήλωσε και τόνισε ότι οι αρχές της Ρωσίας δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να ταφεί η σορός του σοβιετικού επαναστάτη. 

Ενώ συμπληρώνονται 25 χρόνια από την πτώση της ΕΣΣΔ, ο Λένιν, που είχε πεθάνει την 21η Ιανουαρίου 1924, παραμένει παρών στη Ρωσία όπου υπάρχουν χιλιάδες δρόμοι και μνημεία προς τιμή του ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης και ιδρυτή της Σοβιετικής Ένωσης.