Στο δεύτερο μέρος αυτού του ρεπορτάζ κινηθήκαμε σε πιο παραδοσιακούς ρυθμούς. Επιλέξαμε πέντε φαλαφελάδικα που μας κέρδισαν με την γνήσια προσωπικότητά τους, την ποιότητα και τις καλές τιμές, ενώ σε όλα υπάρχει κάποια σύνδεση με τις περιοχές απ' όπου προέρχεται το φαλάφελ που σερβίρουν. Καταλήξαμε εν τέλει πως μπορεί να έχουμε γεμίσει φαλαφελάδικα μέσα σε λίγα χρόνια, όμως τελικά είναι πολλά τα σημεία που θα το απολαύσουμε όπως πρέπει;
Γράφει η Νάντια Μασσαχού
Δεν έχει μεγάλη σημασία αν το προϊόν έχει εκσυγχρονιστεί, ούτε αν σε κάποια στέκια μας γυρνάει «πίσω» χρόνια. Αυτό που έχει αξία είναι ο τρόπος προσέγγισης του πιάτου να έχει μια ταυτότητα και να διατηρεί την ποιότητά του. Παρακάτω αυτά, θα τα βρείτε και με το παραπάνω.
Falafel House
Μεταφερόμαστε νοητά στη Δαμασκό και απολαμβάνουμε το γνήσιο φαλάφελ της. Φυσικά στο Falafel House της οδού Αθηνάς, μια ανάσα από την πλατεία Μοναστηρακίου, δεν θα δοκιμάσουμε μόνο αυτό. Όμως ένα «Original» όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στον κατάλογο με χειροποίητα τραγανά φαλάφελ, χούμους, ντομάτα, μαρούλι, πίκλες, σος από ταχίνι τυλιγμένα σε αραβική πίτα, επιβάλλεται για μια καλή αρχή. Το μενού εδώ έχει συνολικά πέντε προτάσεις φαλάφελ, που που μπορούμε να φάμε είτε τυλιχτά (με αραβική ή με πίτα ολικής άλεσης που προστέθηκε πρόσφατα), είτε σε μερίδα. House Falafel μια ελαφριά και δροσερή πρόταση του σεφ, Mexican Falafel όπου οι αραβικές γεύσεις γίνονται ένα με τις μεξικάνικες, American Falafel μια επίσης ζουμερή και ελαφριά εκδοχή και Babaganouj Falafel με την χαρακτηριστική και πεντανόστιμη αραβική μελιτζανοσαλάτα να πρωταγωνιστεί και που συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Μπορεί το θέμα μας εδώ να είναι αποκλειστικά τα φαλάφελ, όμως σε αυτή την περίπτωση δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην γνήσια σαλάτα Fatoush αλλά και την House που πραγματικά πρέπει να δοκιμάσετε. Για το τέλος κρατείστε ως tip πως δεν πρέπει να φύγετε αν δεν επιλέξετε το Knafe που σερβίρεται ζεστό και φτιάχνεται από ψημένο φύλλο κανταΐφι, ολόφρεσκο βούτυρο, μιξ γλυκών τυριών, σιρόπι και φιστίκι Αιγίνης. Το μενού έχει επιμεληθεί ο Σύριος chef Majed Alomari, που διακρίνεται για το έντονο πάθος του να μεταδώσει την κουλτούρα της συριακής γαστρονομίας στο κοινό. Ο Majed είναι και μία από τις απαντήσεις του «γιατί εδώ το street food απογειώνεται ποιοτικά», μιας και ο ίδιος στο «ενεργητικό» του έχει σημαντικές συνεργασίες όπως το λιβανέζικο εστιατόριο Μezza στο Grand Resort Lagonissi.
Tip: Είναι (ίσως) το μόνο φαλαφελάδικο όπου όλα παρασκευάζονται την ίδια στιγμή και μπροστά στον πελάτη. Τα φαλάφελ φτιάχνονται επιτόπου, τα λαχανικά πλένονται μπροστά σας, τα υλικά αγοράζονται κάθε πρωί και όλα συνωμοτούν στο να σας μεταδώσουν την «φρεσκάδα» και την «καθαριότητα» που πρεσβεύουν εδώ.
Info
Τιμή: από 2,50 ευρώ
Καθημερινά εκτός Κυριακής: 11.00-23.00
Αθηνάς 23, Μοναστηράκι, τηλ. 2103234183, www.falafelhouse.gr
Νούρα
Το φαλάφελ του Νούρα ήταν γνωστό στην Αθήνα κυρίως σε όσους αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες αφού λειτουργεί περίπου 10 χρόνια, όμως τα τελευταία 3, ο Αιγύπτιος και νέος ιδιοκτήτης του μαγαζιού Sami έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει κάθε λάτρη των αιγυπτιακών γεύσεων και όχι μόνο. Φτάνοντας στον αριθμό 85 της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Μεταξουργείο βλέπει κανείς μια πινακίδα που θυμίζει «Καφενείου» (αυτές οι λευκές με τις κόκκινες ή/και μπλε επιγραφές), ενώ ανοίγοντας την πόρτα αντιμετωπίζεις έναν απλό χώρο με καναπεδάκια και τραπέζια, ναργιλέδες και αιγυπτιακή μουσική. Η τηλεόραση παίζει κανάλια της Αιγύπτου, και η μυρωδιά από το πηχτό (έτσι το κάνει ο Sami) σαλέπι σε παρασύρει σε εικόνες Μέσης Ανατολής. Και μετά έρχεται ο γλυκύτατος Sami να σου πάρει παραγγελία. Φιλόξενος, καλοσυνάτος, πλακατζής και με ένα χαμόγελο μόνιμα καρφιτσωμένο στα χείλη.
Θα κάνετε λίγο υπομονή γιατί εδώ όλα παρασκευάζονται επιτόπου μετά την παραγγελία σας αλλά αξίζει τον κόπο. Οι επιλογές μας σε φαλάφελ είναι δύο και έχουν σχήμα καρδιάς: το αυθεντικό αιγυπτιακό που φτιάχνεται με κουκιά και το (πιο ελαφρύ) λιβανέζικο.
Μπορούμε να τις απολαύσουμε σε μερίδα συνοδευμένες από χούμους και καυτερή σάλτσα, είτε σε τυλιχτό. Σε αυτή την περίπτωση προτείνω τη μερίδα για να μπορέσετε να γευτείτε καθαρή και τη γεύση του φαλάφελ που είναι ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Το γεύμα σας εκτός των άλλων θα συνδυαστεί με το «μαγικό νερό του Sami» που είναι νερό με ανθόνερο και αποτελεί αιγυπτιακή συνήθεια.
Tip: Για επίλογο δοκιμάστε σαλέπι. Εδώ θα το βρείτε μη-νερωμένο, πηχτό και όπως μου είπε ο Sami «βάλσαμο ιδίως για όσους έχουν πιει. Ούτε το αλκοτέστ δεν τους πιάνει μετά από ένα ποτήρι σαλέπι!»
Info
Τιμή: από 2,50 ευρώ
Καθημερινά: 12.00-00.00
Μεγάλου Αλεξάνδρου 85, τηλ. 2121047799, falafel-noura.gr