Τσίπρας στο Νταβός: Να βγάλουμε τους δυναμίτες του ΔΝΤ από την Ευρώπη

Μήνυμα ότι «για να λύσουμε τα προβλήματα της Ευρώπης χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη» έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την καταληκτική τοποθέτησή του στο πάνελ στο Νταβός, όπου είχε και μία... έντονη συζήτηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Διαβάστε σχετικά: Σόιμπλε σε Τσίπρα: Η υλοποίηση μετράει, ανόητε! 

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να προχωρήσουμε γρήγορα και ομαλά στην υλοποίηση της συμφωνίας» ανέφερε ο ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ελπίζει οι διαφωνίες και οι διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν πολλές φορές μεταξύ των τριών θεσμών να μην αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις. 

«Δεν είναι ώρα για διάφορα "exits", είτε για "Grexit", είτε για "Brexit", είτε για διχασμούς, είτε για τείχη, είτε για διαφοροποιήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαχειριστεί το πρόγραμμα μόνη της, αλλά αποδέχεται ότι άλλοι εταίροι επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Νωρίτερα,ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών  δήλωσε ότι εάν κάποιος ζητούσε από την Γερμανική Βουλή να αλλάξει την συμφωνία για την στήριξη της Ελλάδας ως προς την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, "θα ήταν σαν να μπαίνει σε δωμάτιο με δυναμίτες με ένα αναμμένο κερί". 

Απαντώντας, στον Σόιμπλε, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Δεν είμαι ούτε εγώ οπαδός της άποψης ότι πρέπει κανείς να επιχειρεί να ανάψει ένα κερί μέσα σε ένα δωμάτιο με δυναμίτες. Όμως, δεν είμαι και της άποψης ότι πρέπει εξαιτίας αυτού του λόγου να βρίσκεται διαρκώς στο σκοτάδι. Η καλύτερη λύση είναι να απομακρύνει από το δωμάτιο τους δυναμίτες και μετά να ανάψει το κερί».

Συνεχίζοντας σχετικά με το θέμα του ρόλου του ΔΝΤ,ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «στο θέμα του Ταμείου είναι γνωστό ότι δεν είχαμε όλοι την ίδια άποψη στην Ευρώπη για τον ρόλο και τη σημασία της συμβολής του στα ευρωπαϊκά πράγματα». «Όχι γιατί σνομπάρουμε το Ταμείο», όπως είπε, «αλλά γιατί πιστεύαμε κάποιοι ότι η Ευρώπη μπορεί μόνη της, μπορεί να τα κάνει καλά τα πράγματα και μόνη της».  

Σχολιάζοντας επί του θέματος της ανταγωνιστικότητας και της ανταγωνιστικότητας, είπε ότι δεν είναι μόνο το εργασιακό κόστος το κριτήριο και πως για να γίνει παραγωγική και ανταγωνιστική η οικονομία υπάρχει μία σειρά από κριτήρια που πρέπει να προσεγγίσουμε. 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι γι' αυτό χαίρεται πολύ που στην Ελλάδα υπάρχει μία κοινή συμφωνία ανάμεσα στις παραγωγικές τάξεις. «Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους εργοδοτικούς φορείς να μοιραστούμε τα βάρη με την κοινωνία και συμφώνησαν σε μία πολύ μικρή αύξηση των εισφορών, προκειμένου να μην έχουμε 13η συνεχόμενη μείωση των τρεχουσών συντάξεων και να πάμε σε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν άλλες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις.

Ο Σόιμπλε δεν έκανε συγκεκριμένα σχόλια για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αλλά είπε ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.