Η Βρετανία υποστηρίζει ότι η Ρωσική κυβέρνηση είχε κίνητρα για να σκοτώσει τον Αλεξάντρ Λιτβινιένκο και ο πρόεδρος της Ρωσίας "πιθανότατα" να ενέκρινε την επιχείρηση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB το 2006.
Οι βρετανικές αρχές έδωσαν σύμφωνα στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση που είχε προκαλέσει σάλο. Ο Λιτβινιένκο, 43 ετών, ο οποίος είχε εγκαταλείψει τη Ρωσία έξι χρόνια πριν από τη δολοφονία του, πέθανε σε νοσοκομείο του Λονδίνου τον Νοέμβριο 2006, αφού ήπιε πράσινο τσάι στο οποίο είχε προστεθεί ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο, το πολώνιο-210.
- Τον πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών δηλητηρίασαν δύο άλλοι Ρώσοι πράκτορες, ο Αντρέι Λουγκοβόι, σήμερα βουλευτής εθνικιστικού κόμματος, και ο Ντμίτρι Κοβτούν, σήμερα επιχειρηματίας, οι οποίοι "πιθανότατα" ενεργούσαν για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, του FSB.
"Είμαι βέβαιος ότι οι κ.κ. Λουγκοβόι και Κοβτούβ έβαλαν το πολώνιο -210 στην τσαγιέρα στο Pine Bar την 1η Νοεμβρίου 2006. Είμαι επίσης βέβαιος ότι το έκαναν με την πρόθεση να δηλητηριάσουν τον Α. Λιτβινιένκο" δήλωσε επί λέξη ο Βρετανός δικαστής, σερ Ρόμπερτ Οουεν, ο οποίος παρουσίασε το πόρισμα της έρευνας.
- Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μία πρώτη δόση πολώνιου του είχε χορηγηθεί νωρίτερα, στις 16 Οκτωβρίου, πριν από τη μοιραία δόση της 1ης Νοεμβρίου.
- "Τα στοιχεία που παρουσιάζω αποδεικνύουν καθαρά την ευθύνη του ρωσικού κράτους στον θάνατο του κ. Λιτβινιένκο", αναφέρεται στην έκθεση. "Το γεγονός ότι ο Α. Λιτβινιένκο δηλητηριάσθηκε με πολώνιο-210 που είχε παραχθεί σε πυρηνικό αντιδραστήρα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι κ. κ. Λουγκοβόι και Κοβοτούν ενεργούσαν για λογαριασμό ενός κράτους παρά μίας εγκληματικής οργάνωσης", δήλωσε ο βρετανός δικαστής.
- Μάλιστα, το πολώνιο-210 "θα μπορούσε" να έχει προέλθει από το πυρηνικό εργοστάσιο Avangard, κοντά στο Νόζνι-Νοβγκορόντ, στο κέντρο της ευρωπαϊκής Ρωσίας.
- "Βασιζόμενος σε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και τις αναλύσεις που έχω στη διάθεσή μου, ανακάλυψα ότι η επιχείρηση του FSB είχε πιθανόν εγκριθεί από τον κ. Πατρούτσεφ (Νικολάι Πατρούτσεφ, πρώην αρχηγός του FSB), αλλά επίσης και από τον πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν", σύμφωνα με τον σερ Ρόμπερτ Οουεν.
Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση ενώ, λίγο μετά τις ανακοινώσεις, ο Λουγκοβόι, δήλωσε στο Ιντερφαξ ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι "παράλογες". "Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν για μία ακόμη φορά την αντιρωσική στάση και την στενότητα πνεύματος του Λονδίνου", δήλωσε ο πρώην πράκτορας του FSB.
Τα κίνητρα της ρωσικής κυβέρνησης
Από το Λονδίνο ο Λιτβινένκο ασκούσε συνεχώς κριτική στην κυβέρνηση Πούτιν για αυταρχικότητα ενώ δε δίστασε να τον κατηγορήσει μέχρι και για... παιδοφιλία! Επίσης τον κατέδειξε ως ηθικό αυτουργό για την επίθεση στο κοινοβούλιο της Αρμενίας, όπου στοίχισε τη ζωή του προέδρου της χώρας, και για την δολοφονία της δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια. Μια από τις τελευταίες του έρευνες σχετιζόταν με την εταιρεία Yukos.
Την 1η Νοεμβρίου 2006 δηλητηριάστηκε από Πολώνιο 210 με αποτέλεσμα να πεθάνει στις 23 Νοεμβρίου
Ήταν παντρεμένος με την Μαρίνα Λιτβινένκο και είχε τρία παιδιά. Ενταφιάστηκε σε μουσουλμανικό νεκροταφείο αφού λίγους μήνες πριν πεθάνει είχε ασπαστεί τον μουσουλμανισμό.