Πολύνεκρη επίθεση σε γλέντι απελευθέρωσης ομήρου από τους Ταλιμπάν

Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 14 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας που είχε στόχο το σπίτι τοπικού βουλευτή στο Τζαλαλαμπάντ, τη μεγάλη πόλη του ανατολικού Αφγανιστάν, 

Η επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας "ζίργκα", μιας συνέλευσης προεστών φυλών που συνεδρίαζε στην κατοικία του Ομπαϊντουλάχ Σινγουάρι, βουλευτή της επαρχίας.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς που επικαλείται τον Αταουλάχ Χογκιανί, εκπρόσωπο του κυβερνήτη της Νανγκαρχάρ, στο σπίτι γινόταν γιορτή για την απελευθέρωση του γιου του Σινγουάρι, μετά την ομηρεία του από τους Ταλιμπάν. Ο γιος είναι μεταξύ των νεκρών της επίθεσης.

Αν και οι υποψίες στρέφονται στους αντάρτες ταλιμπάν, ο εκπρόσωπος τους, Ζαμπιουλάχ Μουτζανίντ δήλωσε μέσω Twitter ότι δεν ήταν οι αντάρτες πίσω από την επίθεση. 

Η πόλη Τζαλαλαμπάντ είναι κοντά στα πακιστανικά σύνορα. Στην επαρχία Νανγκαρχάρ τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σταδιακή εγκατάσταση τζιχαντιστών της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Το ΙΚ ανέλαβε εξάλλου την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του πακιστανικού προξενείου στο Τζαλαλαμπάντ που προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων την περασμένη Τετάρτη.