Πρώτη παπική επίσκεψη του Φραγκίσκου σε συναγωγή της Ρώμης

Την πρώτη του επίσκεψη ως Πάπας έκανε την Κυριακή ο Φραγκίσκος στη Μεγάλη Συναγωγή της Ρώμης, συνεχίζοντας την παράδοση που είχε ξεκινήσει ο Ιωάννης Παύλος Β' και συνέχισε ο Βενέδικτος Ιστ' και 50 χρόνια από τη λήξη της Δεύτερης Συνόδου του Βατικανού, που είχε φέρει τομή στις σχέσεις της Καθολικής Εκκλησίας με τον Ιουδαϊσμό. 

Ο Ποντίφικας καταχειροκροτήθηκε από του Εβραίους πιστούς που είχαν κατακλύσει την συναγωγή όταν εμφανίστηκε με ένα ριγε κασκόλ, που παρέπεμπε στις στολές κρατουμένων του Άουσβιτς, καθώς ανάμεσα στο πλήθος βρισκόταν λίγοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος. 

Από το βήμα της Συναγωγής, ο Πάπας καταδίκασε την βία στο όνομα της θρησκείας και έστειλε μήνυμα "φιλίας και ειρήνης" των λαών. "Οι πόλεμοι και η βία ανοίγουν βαθιές πληγές στην ανθρωπότητα, που μας καλούν να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας για ειρήνη και δικαιοσύνη" τόνισε. 

"Από εχθροί και ξένοι γίναμε φίλοι και αδελφοί" είπε ο Πάπας, αναφερόμενος στις σχέσεις Εβραίων-Καθολικών. "Όλοι ανήκουμε σε μία οικογένεια, την οικογένεια του Θεού. Εύχομαι να συνεχίσουμε να πληθαίνουμε μαζί και να αυξάνεται η αμοιβαία γνώση και η εκτίμηση ανάμεσα στις δύο κοινότητες της πίστης" τόνισε ο Φραγκίσκος στον λόγο του.