Συναπόφαση: Η νέα τάση στις υπηρεσίες υγείας

Μια νέα τάση στις υπηρεσίες υγείας είναι αυτό που γνωρίζουμε ως «συναπόφαση». Ο γιατρός και ο ασθενής συνεργάζονται για το καλύτερο αποτέλεσμα. .Ακούγεται ωραίο στην θεωρεία, αλλά πως λειτουργεί στην πράξη;

Στην Ουαλία εφαρμόζεται ένα εργαλείο για την βελτίωση του διαλόγου μεταξύ των γιατρών και των ασθενών που βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια. Η δρ. Κέρι Γουάλμπαϊ αποκαλύπτεισ το Euronews ότι αυτή η μέθοδος με μορφή ερωτηματολογίου αποκαλύπτει νέα πράγματα για τους ασθενείς. 

«Αρχικά δεν ήμασταν και πολύ πρόθυμοι, αλλά συμφωνήσαμε να το δοκιμάσουμε. Και πράγματι μείναμε έκπληκτοι από την αλληλεπίδραση που είχαμε. Μερικές φορές θα μπορούσε να είναι κάτι πολύ απλό, όπως να αισθάνεται ο άρρωστος ότι δεν μπορεί να σηκώσει βάρη ή να μεταφέρει πράγματα, οπότε θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα σημείωμα ότι “για τον επόμενο μήνα, θα μπορούσατε σας παρακαλώ να αποφεύγετε να σηκώνετε βάρη ή να μεταφέρετε πράγματα;“», αναφέρει η Κέρι Γουάλμπαϊ.

Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά στην πραγματικότητα είναι σπάνιο για τους γιατρούς να έχουν σε βάθος τέτοια ενημέρωση για τους λόγους που ένα πρόσωπο δεν έχει επιστρέψει στην δουλειά και τι θα το βοηθούσε να γυρίσει. 

Η καθηγήτρια Ντέμπι Κοέν του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ τονίζει πως με τις ερωτήσεις αυτές μπορεί να βελτιωθεί πραγματικά η κατανόηση των γιατρών για την κατάσταση των ασθενών τους.

Η ίδια επισημαίνει: «Οι δυο πιο σημαντικές ερωτήσεις για να θέσουν οι οικογενειακοί γιατροί στους ασθενείς τους σε σχέση με την επιστροφή στην εργασία είναι το πόσο σημαντικό είναι για αυτούς να γυρίσουν στη δουλειά τους και πόση αυτοπεποίθηση διαθέτουν ότι θα είναι σε θέση να τα καταφέρουν. Μπορεί να έχουν εμπιστοσύνη στους εαυτούς τους ώστε να επιστρέψουν στην δουλειά, αλλά στην πραγματικότητα να μην είναι αυτό το σημαντικό για την περίπτωσή τους. Οι ερωτήσεις που θα τους κάνεις θα είναι πολύ διαφορετικές από ότι εάν έλεγαν “ναι, είναι αλήθεια, είναι πραγματικά σημαντικό για εμένα να επιστρέψω στην δουλειά αλλά ξέρετε κάτι; Δεν μπορώ να κάνω βήμα έξω από την πόρτα του σπιτιού μου…“».

 

Ο Αλφ Κόλινς, πρώην οικογενειακός γιατρός, ανέπτυξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην μέθοδο της συναπόφασης.

Ο ίδιος τονίζει: «Το να συμμετέχει ο κόσμος και να τον βοηθήσουμε στην λήψη αποφάσεων σχετικά με την δική του υγεία είναι το σωστό. Όσον αφορά το οικονομικό κλίμα στο οποίο βρισκόμαστε, υπάρχουν κάποια αποδεικτικά στοιχεία ότι οι άνθρωποι που πράγματι μετέχουν στις αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα της υγείας τους, τείνουν να επιλέγουν λιγότερο επεμβατικές, άρα και λιγότερο δαπανηρές διαδικασίες».