Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης για τις προκλήσεις στην Ευρώπη το 2016 παραχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μίλησε για την ελληνική κρίση, για το δημοψήφισμα της Βρετανίας,το προσφυγικό και το θέμα του ασύλου, την ανεργία στην Ευρωζώνη και τη συνθήκη Σένγκεν.
Μεγάλο επίτευγμα η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ
Η αποφυγή της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ΕΕ το 2015, δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαΐκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι το ελληνικό ζήτημα σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον των Βρυξελλών στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Επισήμανε ωστόσο ότι αυτό ήταν αναγκαίο και ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολλές αρετές και πλούσιο μέλλον.
Σένγκεν και Ευρώ πάνε μαζί
Αναφερόμενος στη ζώνη Σένγκεν, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι αν η ανεργία αυξηθεί στην ΕΕ, τότε το σύστημα που επιτρέπει στους πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο θα καταρρεύσει, ενώ πρόσθεσε ότι η διατήρηση του ενιαίου νομίσματος θα ήταν άσκοπη σε μια τέτοια περίπτωση.
"Αν κάποιος θέλει να καταστρέψει τη ζώνη Σένγκεν, τότε τελικά, αυτό που πρόκειται να κάνει είναι να τελειώνει με την ενιαία αγορά επίσης. Και αυτό οδηγεί σε θέματα ανεργίας στην Ευρώπη. Λιγότερη ζώνη Σένγκεν σημαίνει λιγότερη απασχόληση, λιγότερη οικονομική ανάπτυξη", υπογράμμισε ο Γιούνκερ.
Ως προς το προσφυγικό-μετανατευτικό ο κ. Γιούνκερ στηλίτευσε τη στάση πολλών κρατών-μελών της ΕΕ που αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής επέκρινε τα κράτη μέλη που "δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους" όσον αφορά την κατανομή των αιτούντων άσυλο στους κόλπους της ΕΕ που εισέρχονται στη γηραιά ήπειρο από την Ιταλία και την Ελλάδα.
"Δεν είναι η Επιτροπή" που απέτυχε, αλλά "ορισμένα κράτη μέλη δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν" στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "μετεγκατάστασης", δήλωσε ο Γιούνκερ εκφράζοντας λύπη.