Τουλάχιστον 23 άνθρωποι -ανάμεσα τους έξι νεογέννητα και πολλα παιδιά -πέθαναν από την πείνα από την 1η Δεκεμβρίου στη Μάνταγια, την πόλη της Συρίας που πολιορκούν οι κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσαν σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προετοιμάζεται για να διανείμει βοήθεια στους κατοίκους της περιοχής.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες των ΗΕ που εδρεύουν στη Γενεύη, περίπου 40.000 άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά, έχουν ανάγκη από επείγουσα επισιτιστική βοήθεια σε αυτήν την περιοχή που ελέγχουν οι αντάρτες και βρίσκεται υπό την πολιορκία του συριακού στρατού εδώ και 6 μήνες.
Ενώπιον της παγκόσμιας κατακραυγής, η κυβέρνηση της Δαμασκού έδωσε τελικά χθες Πέμπτη το πράσινο φως προκειμένου ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Το ιατρικό προσωπικό της Μάνταγια έχει ως πρωταρχικό στόχο να δώσει στα παιδιά φαρμακευτικά σιρόπια, τη μοναδική πηγή που διαθέτουν σακχάρων και ενέργειας, ενώ η πολιορκημένη πόλη είναι «στην κυριολεξία μια υπαίθρια φυλακή» για τουλάχιστον τους μισούς από τους κατοίκους.
«Δεν υπάρχει κανένα μέσο να εισέλθει κανείς εκεί ή να εξέλθει, μόνο να πεθάνει» κατήγγειλε ο εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ρούπερτ Κόλβιλ
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν εξερράγησαν νάρκες που είχαν τοποθετήσει οι κυβερνητικές δυνάμεις ή από ελεύθερους σκοπευτές καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την περιοχή για να βρουν τρόφιμα να φάνε.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την απόφαση της Δαμασκού να επιτρέψει τη διανομή τροφίμων, όμως υπογράμμισαν ότι «η άμεση μεταφορά φαρμάκων πρέπει επίσης να αποτελεί μια προτεραιότητα».
Στη Γενεύη, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η βοήθεια θα ξεκινήσει για την Μάνταγια εντός των προσεχών ημερών, όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της επιχείρησης.
Οι οχηματοπομπές αναμένεται να ξεκινήσουν από τη Δαμασκό και να διασχίσουν περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. Παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ η πόλη δεν είχε λάβει ανθρωπιστική βοήθεια από τον Οκτώβριο του 2015.