Σχεδόν 240 χιλιάδες άτομα ζουν άμεσα ή έμμεσα από τη διακίνηση
Πολύ ανησυχητική είναι η ανάλυση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από το France Presse, όσον αφορά τη χρήση ναρκωτικών στη Γαλλία, καθώς έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ το 2023.
«Η απειλή έχει φτάσει σε ιστορικό επίπεδο», λέει η επικεφαλής του Γραφείου Καταπολέμησης των Ναρκωτικών (OFAST), Stephanie Cherbonnier. «Δεν γλιτώνει κανένα έδαφος», προσθέτει.
Τροφοδοτούμενη από την έντονη ζήτηση – 5 εκατομμύρια τακτικοί χρήστες κάνναβης, 600.000 κοκαΐνη, σύμφωνα με το Γαλλικό Γραφείο Ναρκωτικών και Εθισμού (OFDT) – η αγορά ναρκωτικών στη
Γαλλία παράγει εκτιμώμενο ετήσιο τζίρο 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, η αστυνομία είχε καταγράψει 315 ανθρωποκτονίες ή απόπειρες ανθρωποκτονιών μεταξύ εγκληματιών που σχετίζονται με ναρκωτικά, αύξηση 57% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, σημειώθηκε στην ΕΡΤ.
Μόνο στη Μασσαλία (νοτιοανατολικά), ο πόλεμος μεταξύ δύο ανταγωνιστικών εγκληματικών οργανώσεων για τον έλεγχο της επικερδούς αγοράς ναρκωτικών έχει στοιχίσει 47 ζωές από την 1η Ιανουαρίου, οι περισσότεροι εκ των οποίων «μικροί διακινητές».
Άλλες πόλεις επηρεάζονται επίσης από αυτή τη βία: η Νάντη (δυτικά), η Μπεζανσόν (ανατολικά), η Τουλούζη (νοτιοδυτικά), η Αβινιόν (νοτιοανατολικά) και η Νιμ (νότια) κατέγραψαν επίσης υψηλό ισοζύγιο διακανονισμών λογαριασμών.
Για να πραγματοποιήσει αυτό που αποκαλεί την κύρια μάχη, ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin έχει ξοδέψει πολλά για να «χτυπήσει» τα σημεία συναλλαγής και να προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει την κυκλοφορία. Αλλά το έργο είναι τεράστιο, λέει το AFP.
«Μερικές φορές νιώθεις ότι αδειάζεις τον ωκεανό με ένα κουτάλι», λέει ένας ερευνητής από τη Νορμανδία. «Είναι απογοητευτικό, γιατί τα άτομα που συλλαμβάνουμε αντικαθίστανται πάντα πολύ γρήγορα από άλλους μικρούς στρατιώτες», εξηγεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της OFAST, 240.000 άνθρωποι ζουν άμεσα ή έμμεσα από τη διακίνηση ναρκωτικών στη Γαλλία, εκ των οποίων οι 21.000 εργάζονται με πλήρη απασχόληση.
Τα προϊόντα είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα για εγκληματικές οργανώσεις. «Η κοκαΐνη αγοράζεται για 28.000-30.000 ευρώ το κιλό και πωλείται 65-70 ευρώ το γραμμάριο», εξηγεί η Stephanie Cherbonnier.
Σε αυτή τη δυναμική αγορά, που τροφοδοτείται από την «αύξηση της παραγωγής» και την «έντονη διαφοροποιημένη ζήτηση, ειδικά για συνθετικά προϊόντα», ο ανταγωνισμός είναι έντονος και δικαιολογεί τη χρήση βίας.
«Υπάρχει μια αναμφισβήτητη επιθυμία να εξαλειφθούν σωματικά οι ανταγωνιστές», σημειώνει ο επικεφαλής του Κεντρικού Γραφείου για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος (OCLCO),Yann Sourisseau.
Στο παρελθόν, θυμάται ένας ανακριτής, οι διαφωνίες σχετικά με τον έλεγχο της επικράτειας κατέληγαν με «εκφοβιστικούς πυροβολισμούς στις προσόψεις κτιρίων». Τώρα, οι καταδρομείς εξοπλισμένοι με πολεμικά όπλα δεν διστάζουν να ανοίξουν πυρ στη μέση του δρόμου.
Αυτές οι εκρήξεις αδιάκριτων πυροβολισμών, μακριά από «παλιομοδίτικο» ξεκαθάρισμα λογαριασμών, αύξησαν τον αριθμό των παράπλευρων απωλειών.
Νέοι είναι και οι μικροί στρατιώτες αυτού του εγκληματικού πολέμου, είτε είναι «τσούφες» (chouffes) (φύλακες), «τσάρμπονερ» (charbonneurs) (πωλητές) ή «charcleurs» «τσάρκλερ» (δολοφόνοι).
Από τα 450 θύματα που εντοπίστηκαν το 2023 από την αστυνομία, «το 30% είναι κάτω των 20 ετών», σημείωσε πρόσφατα ο γενικός διευθυντής της, Φρεντερίκ Βεό. Και «το 20% των δραστών είναι μεταξύ 16 και 19 ετών», σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της OCLCO.
Μπροστά στους εμπόρους ναρκωτικών, η αστυνομία, οι χωροφύλακες, οι τελωνειακοί και οι δικαστές είναι σε μια αδιάκοπη μάχη .
Το 2022, τα αλιεύματα έσπασαν ένα νέο ιστορικό ρεκόρ, με πάνω από 157 τόνους αναχαιτισμένους, κυρίως κάνναβη (128,6 τόνους) και κοκαΐνη (27,7 τόνους).
Αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος των όγκων που κυκλοφορούν. «Οι κατασχέσεις αυξάνονται, αλλά δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τα κέρδη από τη διακίνηση ναρκωτικών», δήλωσε πρόσφατα η εισαγγελέας του Παρισιού Laure Beccauau.
Όσον αφορά τη βία, 83 ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών εξιχνιάστηκαν το 2022, δηλαδή ποσοστό εκκαθάρισης 30%, και 123 δράστες κατηγορήθηκαν και φυλακίστηκαν, σύμφωνα με την OCLCO.
Πέρυσι, «8.000 όπλα κατασχέθηκαν, αυξημένα κατά 10% από το 2021, εκ των οποίων το 25% ήταν κατά τη διάρκεια ερευνών για διακίνηση ναρκωτικών», προσθέτει η Stephanie Cherbonnier.
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι, παρά την πλήρη καταστολή, η κίνηση συνεχίζει να αυξάνεται, με την απεχθή πορεία πράξεων βίας, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ακόμη και οι σκληρές εγκληματικές πολιτικές δεν πτοούν» τους διακινητές, παραδέχεται ο αστυνομικός νομάρχης του τμήματος Bouches-du-Rhone (νοτιοανατολικά), Frederique Camilleri. «Θα πάνε φυλακή για 30 χρόνια, αλλά αυτό δεν τους πτοεί», προσθέτει.
Έτσι, ορισμένοι ήδη φοβούνται ότι η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο, όπως στο Βέλγιο ή στην Ολλανδία, όπου οι μαφίες ναρκωτικών δωροδοκούν, εξαλείφουν και δεν διστάζουν πλέον να απειλούν υπουργούς.
Τον Σεπτέμβριο, περίπου πενήντα τοπικοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι ζήτησαν ένα «εθνικό και ευρωπαϊκό σχέδιο» κατά της κυκλοφορίας που επηρεάζει τις περιοχές τους. «Είναι καιρός να σπάσουμε αυτή την κολασμένη σπείρα βίας που προέρχεται από την εμπορία ανθρώπων», έγραψαν σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Le Monde.
Συνιστούν «περισσότερους πόρους», μια «βιώσιμη πολιτική υγείας» για «μείωση της ζήτησης» ή «ολοκληρωτική επίθεση στα πορτοφόλια των διακινητών».
Όμως η καταδίωξη των διακινητών πέφτει στην παγίδα της δικαστικής συνεργασίας. «Οι βαρόνοι των ναρκωτικών (…) έχουν καταφύγει σε πολλές χώρες όπου η διαδικασία έκδοσης έχει πλέον ανασταλεί», δήλωσε η εισαγγελέας του Παρισιού, Laure Beccuau..
Στο Μαρόκο, την Αλγερία και ειδικά στο Dubai , ξεπλένουν τα χρήματά τους και συνεχίζουν να διαχειρίζονται τα δίκτυά τους.
Παρόλο που οι επίσημοι δεσμοί με το εμιράτο έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, οι δυσκολίες εξακολουθούν να υφίστανται. «Η αστυνομική συνεργασία λειτουργεί, το πρόβλημα είναι τι θα γίνει μετά», καταγγέλλει υψηλόβαθμος δικαστής του Παρισιού.
Αρκετοί αρχηγοί δικτύου που καταζητούνται από τη Γαλλία έχουν συλληφθεί τα τελευταία χρόνια στο Dubai. Όμως, μέχρι στιγμής, μόνο δύο έχουν εκδοθεί, ο Hakim Berrebouh και ο Moufide Bouchibi. Άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τα δικαστήρια του εμιράτου.
“Η νομοθεσία δεν είναι η ίδια στο Dubai. Έχουν έναν εξαιρετικά αυστηρό φορμαλισμό”(διαδικασίες), λέει η Stephanie Cherbonnier, η οποία ελπίζει πολύ στην άφιξη ενός Γάλλου δικαστή συνδέσμου στο Dubai στις αρχές του έτους.
Οι δικαστές και οι αστυνομικοί συνηγορούν επίσης υπέρ της ενίσχυσης της καταπολέμησης των οικονομικών κερδών που προέρχονται από την εμπορία ανθρώπων, κατά του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς, ιδίως με την εντατικοποίηση της δήμευσης περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από τη διάπραξη εγκλημάτων.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε την τροφοδοσία του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε η εισαγγελέας Laure Beccuau..
Σε όσους ζητούν τη νομιμοποίηση της πώλησης κάνναβης, ο Gerald Darmanin απαντά δείχνοντας το δάχτυλο στους καταναλωτές. «Αν δεν υπήρχαν καταναλωτές», επανέλαβε ο υπουργός, «δεν θα υπήρχε σημείο συναλλαγής, δεν θα υπήρχε εκκαθάριση λογαριασμών».
Δεν είναι σίγουρο, ωστόσο, αν το μήνυμα φτάνει παραπέρα, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο. Σήμερα, οι αρχές ανησυχούν για μια «έκρηξη» στην αγορά των συνθετικών ναρκωτικών, τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση από νεαρούς χρήστες που αναζητούν ολοένα και υψηλότερα επίπεδα τοξικότητας. Και πρέπει να παρακολουθούν την εμφάνιση συνθετικών οπιοειδών.
«Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να μας προειδοποιούν: όταν η φαιντανύλη φτάσει στη Γαλλία, θα είναι κάτι άλλο!», προβλέπει ήδη ο δικαστής Francois Antona, επικεφαλής του τμήματος που είναι υπεύθυνος για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος (JIRS) στην εισαγγελία του Παρισιού. .
Επί τόπου, αυτοί που μάχονται καθημερινά κατά της διακίνησης ναρκωτικών δεν έχουν αυταπάτες. «Είναι ένας ατελείωτος πόλεμος, είναι σαφές ότι δεν θα σταματήσουμε την κυκλοφορία», συνοψίζει η Νορμανδή ερευνήτρια, «αλλά είναι δουλειά μας να προσπαθήσουμε να τον διαταράξουμε, μερικές φορές να τον καταστρέψουμε».