Οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με καταβολή εγγύησης από 8 έως 10 χιλιάδες ευρώ
Το δρόμο για τη φυλακή πήραν δυο από τους συνολικά πέντε κατηγορούμενους που απολογήθηκαν ως μέλη κυκλώματος παράνομων συνταγογραφήσεων με τζίρους που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ.
Προφυλακιστέος κρίθηκε γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο της υγείας και πρώην πρόεδρος ομάδας μπάσκετ της Θεσσαλονίκης ο οποίος φέρεται ότι έχει κεντρικό ρόλο στο κύκλωμα αλλά και ένας λογιστής που εμφανίζεται ως βασικός συνεργάτης του.
Οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με καταβολή εγγυοδοσίας ύψους από 8.000 μέχρι 10.000 ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κατηγορούμενοι , μεταξύ άλλων , για εγκληματική οργάνωση, απάτη, ψευδείς βεβαιώσεις, δωροδοκία υπαλλήλου, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά τη διάρκεια των απολογιών τους αρνήθηκαν ότι διέπραξαν οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη.
Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται και γιατροί του δημοσίου για τους οποίους δεν εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης.
Σύμφωνα με την κατηγορία, συνταγογραφούσαν παράνομα από τον Ιανουάριο του 2018 οπότε και φαίνεται να ξεκινούσε η δράση του κυκλώματος. Τα μέλη της οργάνωσης φέρονται να προέβαιναν συστηματικά στην έκδοση και εκτέλεση εικονικών συνταγογραφήσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, έχοντας διαμορφώσει δίκτυο εταιρειών εισαγωγής και παροχής προϊόντων, οι οποίες παρουσίαζαν στον ΕΟΠΥΥ τις εικονικές συνταγογραφήσεις εκμεταλλευόμενες τις συμβάσεις που είχαν συνάψει με τον Οργανισμό.
Σύμφωνα με την κατηγορία οι γιατροί, διαφορετικών ειδικοτήτων, συνταγογραφούσαν εν αγνοία των ασθενών. Από την έρευνα φαίνεται να προκύπτει ότι το επίμαχο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί 1.215 εικονικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων στους ΑΜΚΑ 653 ασφαλισμένων, ενώ η συνολική ζημιά του ΕΟΠΥΥ εκτιμάται σε 539.847 ευρώ.
Τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να αντλούσαν τα ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων, μεταξύ άλλων, από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο, συμφερόντων των κατηγορούμενων .
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να επέλεγαν κυρίως ασθενείς μεγάλης ηλικίας με πολλά προβλήματα υγείας ή και άλλους που είχαν πεθάνει ενώ σε πολλές καταχωρήσεις συνταγογραφήσεων αναγράφονταν οι ίδιοι τηλεφωνικοί αριθμοί, που αντιστοιχούσαν σε εμπλεκόμενα πρόσωπα ή ήταν ανύπαρκτοι.
Σύμφωνα με τις αρχές οι κατηγορούμενοι για να καλύψουν τα ίχνη τους χρησιμοποιούσαν ως νόμιμους εκπροσώπους και μέλη των εταιρειών «αχυρανθρώπους» και σε περίπτωση καταγγελίας συνέχιζαν τη δραστηριότητά τους μέσω άλλης εταιρείας.
Παράλληλα, οι κατηγορούμενοι εμφανίζονται να είχαν «στήσει» δίκτυο νομιμοποίησης των εσόδων τους μέσω συναλλαγών εταιρειών σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ παράλληλα χρηματοδοτούσαν αθλητικό σύλλογο ιδιοκτησίας του φερόμενου ως βασικού πρωταγωνιστή.
Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου