Σοκάρουν οι μαρτυρίες και τα στοιχεία που επικαλείται η Daily Mail
Την ώρα που η νέα ολομέτωπη επίθεση του Ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σοκάρουν τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με την Dail Mail, ερευνητές του Τελ Αβίβ που μελετούν τις συνέπειες των βίαιων επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, βρήκαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία άνδρες και γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού από μέλη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, όπως ισχυρίζονται ακτιβιστές. Η εκπρόσωπος της ισραηλινής ομάδας υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Survivors of Sexual Violence», Yael Sherer, αναφέρει ότι υπήρχαν στοιχεία, καθώς και μαρτυρίες όσων ήταν μπροστά για σεξουαλική βία κατά των δύο φύλων εν μέσω των επιθέσεων της Χαμάς.
«Υπήρξε σεξουαλική βία και βιασμός σε αυτές τις κοινότητες στο νότιο Ισραήλ… έχουμε λίγους επιζώντες -όχι πολλούς- και από τα δύο φύλα. Δεν συνέβη μόνο σε γυναίκες, συνέβη και σε άνδρες», δήλωσε στο BBC Radio 4. «Εκτός του ότι βρήκαμε πτώματα ανθρώπων, που δολοφονήθηκαν, πολλά από αυτα ήταν ακρωτηριασμένα… οι τρομοκράτες φρόντισαν να ντροπιάσουν και να ατιμάσουν αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε.
Τα στοιχεία αυτά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, την ώρα που η ισραηλινή αστυνομία έχει ξεκινήσει τη μεγαλύτερη έρευνα για σεξουαλική βία και εγκλήματα κατά των γυναικών που διαπράχθηκε ποτέ στη χώρα. «Είναι σαφές πλέον, ότι τα σεξουαλικά εγκλήματα ήταν μέρος του σχεδιασμού της Χαμάς και σκοπός τους ήταν να τρομοκρατήσουν και να ταπεινώσουν τους ανθρώπους», επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας, σύμφωνα πάντα με την Daily Mail.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η ισραηλινή αστυνομία έχει συλλέξει χιλιάδες καταθέσεις, φωτογραφίες και βίντεο, το περιεχόμενο των οποίων είναι τόσο σκληρό κυρίως για τις μητέρες που βλέπουν τα κορίτσια τους «με σπασμένη λεκάνη έχοντας υποστεί βασανιστήρια και βιασμούς». Ο Yoni Saadon, 39 ετών, ο οποίος επέζησε από την επίθεση στο μουσικό φεστιβάλ Nova, καθώς έμεινε κρυμμένος κάτω από πτώματα, έδωσε το Σαββατοκύριακο μια συγκλονιστική περιγραφή της σεξουαλικής βίας που είδε να ασκείται κατά των γυναικών στον καταυλισμό.
Μια τρομακτική εικόνα που περιέγραψε, ήταν η στιγμή που είδε το κεφάλι μιας γυναίκας στο δρόμο, αφού αρνήθηκε να βγάλει τα ρούχα της. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πρόσωπό της. Κάθε βράδυ ξυπνάω και της ζητώ συγγνώμη, λέγοντας "λυπάμαι"». «Είδα αυτή την όμορφη γυναίκα με το πρόσωπο ενός αγγέλου και οκτώ ή δέκα από τους μαχητές να τη χτυπούν και να τη βιάζουν» περιγράφει. «Η γυναίκα ούρλιαζε "σταματήστε" και παρακαλούσε τους τρομοκράτες να τη σκοτώσουν, για να τη βγάλουν από τη δυστυχία της», λέει ο ίδιος στη συνέχεια. «Όταν τελείωσαν γελούσαν και ο τελευταίος την πυροβόλησε στο κεφάλι», είπε.
Ο πατέρας τεσσάρων παιδιών παραδέχτηκε, πως το μυαλό του έρχεται διαρκώς, ότι θα μπορούσε να ήταν στη θέση της μία από τις κόρες του ή η αδελφή του, η οποία έφυγε από το φεστιβάλ την τελευταία στιγμή. Η φρίκη δεν είχε τελειώσει καθόλου για τον Yoni, καθώς, κρυμμένος στους θάμνους, έγινε μάρτυρας ακόμα μίας κτηνωδίας με θύμα άλλη γυναίκα. «Εκείνη αντιστεκόταν, δεν τους επέτρεπε να τη γδύσουν», θυμάται. «Την έριξαν στο έδαφος και ένας από τους τρομοκράτες πήρε ένα φτυάρι και την αποκεφάλισε» είπε.
Περίπου 160.000 Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους
Την ίδια ώρα, Περί τους 160.000 Παλαιστίνιοι από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη που εργάζονται στο Ισραήλ και στους εβραϊκούς οικισμούς έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους εξαιτίας του κλεισίματος των συνοριακών περασμάτων προς το ισραηλινό έδαφος ή τους οικισμούς και περιορισμών στην ισραηλινή αγορά εργασίας, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας του ΟΗΕ.
Το Ισραήλ έχει επίσης στείλει πίσω στην Λωρίδα της Γάζας χιλιάδες Παλαιστίνιους που εργάζονταν στο Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι αυτοί περιλαμβάνονταν στους 18.000 κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα που είχαν άδεια των ισραηλινών αρχών για την καθημερινή είσοδό τους στο Ισραήλ ή τους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης όπου εργάζονταν στους τομείς της γεωργίας ή των κατασκευών με μισθούς δεκαπλάσιους των αμοιβών που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν στην Λωρίδα της Γάζας, όπου το ποσοστό της ανεργίας έφθανε πριν από τον πόλεμο το 46%.
Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, οι Παλαιστίνιοι που κατοικούσαν στην Γάζα και περνούσαν καθημερινά για δουλειά στο Ισραήλ ή στους εβραϊκούς οικισμούς δεν μπορούν πλέον να φθάσουν στην εργασία τους μετά το κλείσιμο των συνοριακών σταθμών. Οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Δυτικής Οχθης που εργάζονταν στο Ισραήλ και είναι άνεργοι εδώ και περισσότερο από έναν μήνα φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ποτέ στις δουλειές τους. Και δεν διαθέτουν άλλες επιλογές απασχόλησης.
Οι ισραηλινές επιχειρήσεις πιέζουν την ισραηλινή κυβέρνηση να φροντίσει για την κάλυψη των κενών που δημιουργεί η απουσία των παλαιστίνιων εργαζομένων με την εισαγωγή εργατικών χεριών από χώρες όπως η Ινδία ή η Σρι Λάνκα.Τα ισραηλινά αγροκτήματα, τα εργοτάξια και τα ξενοδοχεία έχουν πληγεί από την έλλειψη εργατικών χεριών από όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Πέραν των Παλαιστινίων που δεν μπορούν να προσέλθουν στις δουλειές τους, αριθμός ξένων εργατών έφυγε από το Ισραήλ φοβούμενοι με την ασφάλειά τους.
Η Israel Builders Association ζήτησε από την κυβέρνηση να επιδιώξει την πρόσληψη τουλάχιστον 60.000 ξένων εργατών για την κάλυψη των κενών που άφησαν οι παλαιστίνιοι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τον υποδιευθυντή της.Η Σρι Λάνκα, διψασμένη για δολάρια και εμβάσματα, σχεδιάζει να στείλει 10.000 εργάτες στον ισραηλινό κατασκευαστικό τομέα, επί συνόλου 20.000 που θα καλύψουν τα κενά και στους υπόλοιπους τομείς, όπως ο αγροτικός.
Εύθραυστη οικονομία
Οι οργανωμένες προσπάθειες του Ισραήλ να επιστρατεύσει ξένους εργαζόμενους αυξάνει τους φόβους των Παλαιστινίων που θεωρούν ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές απασχόλησης θα πληγούν ανεξαρτήτως της εξέλιξης του πολέμου στην Γάζα. «Είναι ένα επικίνδυνο θέμα», δηλώνει ο Σαΐντ Ομραν, επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της Παλαιστινιακής Γενικής Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων προσθέτοντας ότι θα χρειασθεί πολύς χρόνος για την πρόσληψη των δεκάδων χιλιάδων ξένων εργατών που έχει ανάγκη η ισραηλινή οικονομία.
Η μακροπρόθεσμη απώλεια των ισραηλινών θέσεων εργασίας θα καταφέρει ένα ακόνη πλήγμα στην εύθραυστη παλαιστινιακή οικονομία που εξαρτάται από την ξένη βοήθεια και είναι ευάλωτη στους περιορισμούς μετακίνησης που επιβάλλει το Ισραήλ στην Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, η απώλεια των θέσεων εργασίας για τους Παλαιστίνιους αντιστοιχεί σε απώλεια εισοδήματος ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων ημερησίως, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για το πώς θα ζήσουν και θα εργασθούν οι Παλαιστίνιοι τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, κυρίως στην Λωρίδα της Γάζας, δηλώνει η Μίριαμ Μαρμούρ, της ισραηλινής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Gisha, που κάνει εκστρατεία υπέρ της ελευθερίας κίνησης των Παλαιστινίων και προσθέτει: «Είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς ότι εργάτες από την Γάζα θα αποκτήσουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας (στο Ισραήλ). Ποια θα είναι η ανθρωπιστική και οικονομική πραγματικότητα στην Λωρίδας; Ποια θα είναι η κατάσταση της παλαιστινιακής οικονομίας;».