Time: Η Μέρκελ πρόσωπο της χρονιάς 2015

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επελέγη ως πρόσωπο της χρονιάς 2015 από το αμερικανικό περιοδικό Time - κυρίως χάρη στο άνοιγμα της Γερμανίας σε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες κατά την κρίση στην Ευρώπη.

Το περιοδικό την επέλεξε λόγω "της ικανότητάς της να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που παρουσιάσθηκαν στην Ευρώπη σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς". Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την διευθύντρια έκδοσης Νάνσι Γκιμπς, η Μέρκελ επιλέχθηκε κρίνοντας την αντίδραση της στην ελληνική κρίση, την μεταναστευτική κρίση, καθώς και την απάντησή της στην απειλή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Έτσι, η Γερμανίδα καγκελάριος γίνεται η 4η γυναίκα που αναδεικνύεται πρόσωπο της χρονιάς από το 1927 και η πρώτη από το 1986- εκείνη την χρονιά είχε ψηφιστεί η τότε πρόεδρος των Φιλιππίνων, Κορασόν Ακουίνο.

Πάντως, η Μέρκελ δεν είχε σοβαρό ανταγωνισμό, εκτός ίσως από την τρανσέξουαλ Κέιτλιν Τζένερ, τον πατέρα της Κιμ Καρντάσιαν, πρώην Μπρους Τζένερ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επικράτησε στον κατάλογο των φιναλίστ για τον τίτλο του προσώπου της χρονιάς, στον οποίο περιλαμβάνονταν επίσης ο Αμερικανός υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήρθε τρίτος, και ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγντάντι, ο οποίος ήρθε δεύτερος.