Σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα οι μετανάστες της Ειδομένης

Τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη επιβεβαιώνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με την οποία επιβατική αμαξοστοιχία θα παραλάβει οικονομικούς μετανάστες από τον καταυλισμό για να τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, 16 λεωφορεία γεμάτα μετανάστες ξεκίνησαν,από την Ειδομένη με προορισμό την Αθήνα.

Λεωφορεία με πρόσφυγες από τις τρεις εθνικότητες στις οποίες επιτρέπεται η διέλευση - Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί -  βρίσκονται σε απόσταση 15 χλμ. από την Ειδομένη και αναμένουν σήμα από την αστυνομία προκειμένου να προσεγγίσουν την ουδέτερη ζώνη.

Η αστυνομική επιχείρηση για τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής ξεκίνησε νωρίς το πρωί. Στα μικροεπεισόδια που προκλήθηκαν έγιναν δέκα προσαγωγές μεταναστών στο Α.Τ. Ειδομένης, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελέυθεροι. 

Στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, εκεί που τις τελευταίες εβδομάδες παρέμεναν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες μετανάστες, βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί επιχείρηση της αστυνομίας για την απομάκρυνσή τους.

Η περιοχή είναι αποκλεισμένη και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων -με εξαίρεση τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο οποίος βρίσκεται στον καταυλισμό- και δημοσιογράφους, τους οποίους η αστυνομία έχει σταματήσει σε αποστάση περίπου 3 χλμ από την περιοχή.

Στην επιχείρηση συμμετέχει ισχυρή αστυνομική δύναμη από τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς.