“Με τον σημερινό προϋπολογισμό, εκτός από την βούληση, αποδεικνύουμε ότι διαθέτουμε και την ικανότητα να ηγηθούμε της μεγάλης και δύσκολης κοινωνικής προσπάθειας σε εξαιρετικά δύσκολες και δυσμενείς συνθήκες”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια άσκηση για την κυβέρνηση, η οποία που θέλει να αποτυπώσει στίγμα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής πόρων σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και δυσκολίας. “Και πίσω από τους αριθμούς μπορεί να δει κανείς μια αγωνιώδη μάχη να στηριχθούν οι δυνάμεις της εργασίας, τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα αλλά και για τον σταδιακό μετασχηματισμό, που είναι αναγκαίος για την ευημερία των πολλών”, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.
Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, η πολιτική που τηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν τυχαία, αλλά είχε στόχο, “διότι μειώνοντας την ενεργό ζήτηση ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε υψηλή ύφεση και σε εκτίναξη της ανεργίας”.
“Δεν είχαμε να κάνουμε με ένα ατύχημα ή ένα λάθος, αλλά με ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης. Ήταν το σχέδιο που η κυβέρνησή μας αμφισβήτησε κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης και συνεχίζει να αμφισβητεί”, προσέθεσε.
Διακήρυξε δε πως στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι ένας βαθύς μετασχηματισμός του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας, η στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων, η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η δίκαιη φορολόγηση, η προστασία του περιβάλλοντος. “Αυτοί όμως οι στόχοι προϋποθέτουν την ριζική ανατροπή των συσχετισμών και στην πατρίδα μας και στο σύνολο της ΕΕ. και δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται πολιτική βούληση”, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα και τα σενάρια περί αποβολής της Ελλάδας από τη Σένγκεν, κάνοντας λόγο για κέντρα εκτός Ελλάδας, από χώρες που χτίζουν τείχη και φράχτες, αλλά και για παπαγαλάκια εντός της χώρας, που αναπαρήγαγαν τα σενάρια και την προσπάθεια υπονόμευσης.
Ταυτόχρονα επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στάση της λέγοντας χαρακτηριστικά:
"Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι και σε αυτό το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση, πυλώνας θεσμικός, δεν βρήκε ένα σημείο ταύτισης και εθνικής γραμμής σε ένα κρίσιμο θέμα. Σε ζητήματα εθνικής ευθύνης απαιτείται εθνική ενότητα. Κατανοώ την ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία της ΝΔ, όμως υπάρχει και ένα όριο. Σε θέματα υψίστης ευθύνης η διαφωνία είναι πολυτέλεια. Θέλετε ή δεν θέλετε κέντρα αποδοχής; Επικροτείτε το πρόσωπο αλληλεγγύης της Ελλάδας ή συντάσσεστε με αυτούς που υποστηρίζουν γιατί δεν πνίγουμε τους πρόσφυγες;".
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι σε καθημερινή επαφή με τον Έλληνα επίτροπο, αρμόδιο για το προσφυγικό, Δημήτρη Αβραμόπουλο, για να υπηρετηθεί το ελληνικό συμφέρον, όπως είπε.
"Εντατικοποιούμε τις προσπάθειες μας, διορθώνουμε τα λάθη μας, επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ελπίζω να σας βρούμε αρωγούς", τόνισε ο πρωθυπουργός.