Επτά προτάσεις για την στήριξη και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέπτυξε η Φώφη Γεννηματά στον χαιρετισμό της στο συνέδριο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οργάνωσε η ΓΣΕΒΕΕ.
Η κ. Γεννηματά, με αφορμή τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι “αφορούν την κυβέρνηση του, όχι κάποιον άλλο. Γιατί την ώρα που ξορκίζει την δεξιά, έχει αγκαλιάσει και τις πολιτικές της και τους δεξιούς”.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι “η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησε ξανά τη χώρα στην ύφεση, στα Μνημόνια, στα ελλείμματα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με τα capital controls και τις επώδυνες συνέπειές τους”, τις οποίες βίωσε ο ελληνικός λαός και ειδικότερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι προτάσεις για να ξαναγυρίσει η ελπίδα, όπως είπε, είναι:
- Η φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να συνδεθεί με την απασχόληση, τόσο για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όσο και για την διατήρηση υφισταμένων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ειδικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις πρέπει να υπάρχουν μεγάλα κίνητρα μέσω της φορολόγησης.
- Χρειάζονται μέτρα και κίνητρα στήριξης για τα ασφαλιστικά θέματα που δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας σήμερα, ειδικά στη μικρομεσαία επιχείρηση. Η λύση της κεφαλαιοποίησης παλαιών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και η σταδιακή αποπληρωμή, μπορεί να αποτελεί μια καλή λύση για όλους.
- Η παντελής έλλειψη ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, έτσι όπως το υποβάθμισε η διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει οδηγήσει την πραγματική οικονομία και τις ΜμΕ σε πραγματική στάση πληρωμών και λειτουργίας. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η άρση των ελέγχων κεφαλαίων αποτελεί άμεση προτεραιότητα, όμως μπορούν να ενεργοποιηθούν οι συνεταιριστικές τράπεζες και το ΕΤΕΑΝ ειδικότερα για την αποκατάσταση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με νέα εργαλεία όπως π.χ. οι μικροπιστώσεις που θα διευκολύνουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Και βέβαια να μειωθεί δραστικά, με βάση και τον κανονισμό της ΕΕ, το ύψος των προμηθειών των τραπεζών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των επιχειρήσεων, που και λόγω των capital controls έχει πολλαπλασιασθεί.
- Στο ίδιο πλαίσιο, πρέπει να αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες για την αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις ή και να υπάρξουν άμεσες ρυθμίσεις συμψηφισμού για να πάψει αυτή η ασφυκτική κατάσταση στην αγορά και το κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Πρέπει επιτέλους να θεσπιστεί άμεσα ένα πλαίσιο για τη “δεύτερη ευκαιρία”, που θα δίνει τη δυνατότητα στους έντιμους και ικανούς που απέτυχαν ή οδηγήθηκαν στην αποτυχία, να επιχειρήσουν εκ νέου, με όπλο την εμπειρία τους και τη γνώση των λαθών. Σε όλες τις χώρες αυτό αποτελεί κανόνα για την ανάπτυξη, στη χώρα μας αποτελεί στίγμα. Η νέα πορεία θέλει τόλμη και εμείς τολμάμε.
- Είναι αναγκαία η ενεργοποίηση και ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχων του κράτους στην αγορά, προκειμένου να αποκαταστήσει τον υγιή ανταγωνισμό και την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί βάναυσα από αθέμιτες πρακτικές και λειτουργίες της αγοράς ειδικά την τελευταία περίοδο.
- Τέλος, το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που αποτελούν τα βασικά εργαλεία για την στήριξη και χρηματοδότηση των πολιτικών για την ανάπτυξη, πρέπει να περιλαμβάνουν ισχυρά κίνητρα για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών για τον εκσυγχρονισμό των ΜμΕ με έμφαση στη νέα επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια , τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών και αλυσίδων αξίας, της παραγωγής νέων εμπορεύσιμων αγαθών.