Ο άγνωστος πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη για το εξώφυλλο των «Λειτουργικών», ο οποίος δείχνει ένα νέο με γυμνή πλάτη να παίζει πιάνο, που τελικά δεν εικονογράφησε το άλμπουμ, χειρόγραφες παρτιτούρες, κινηματογραφικές αφίσες, ζωγραφικά έργα των Γιάννη Μόραλη, Μίνου Αργυράκη και Αλέξη Κυριτσόπουλου που έγιναν εξώφυλλα δίσκων και πολλές άγνωστες φωτογραφίες από στιγμές του Μάνου Χατζηδάκι στο στούντιο με τους ερμηνευτές και τους μουσικούς από τις ηχογραφήσεις ιστορικών κύκλων τραγουδιών, τις "Μπαλάντες της οδού Αθηνάς", τον "Μεγάλο Ερωτικό", "Τα παράλογα", την "Εποχή της Μελισσάνθης" με την Φλέρυ Νταντωνάκη, τη Μαρία Φαραντούρη, το Διονύση Σαββόπουλο, το Μίκη Θεοδωράκη και τον Νίκο Γκάτσο, εκτίθενται στο αμφιθέατρο της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη τα εκπαιδευτήρια καλούν τους μαθητές να ανακαλύψουν τον Μάνο Χατζηδάκι μέσα από την έκθεση που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Φώτης Απέργης και η κριτικός τέχνης Αθηνά Σχινά.
«Κάθε γενιά ανακαλύπτει τον Χατζηδάκι και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό, έχει να κάνει με την καλλιτεχνική του αξία και με τον δημόσιο λόγο του» επισημαίνει στο Απε-Μπε ο Φώτης Απέργης: «Η μουσική ταυτότητα του Χατζηδάκι περιείχε το ελληνικό παρελθόν και μια προσδοκία ελληνικού μέλλοντος, περιείχε την λαϊκότητα, την ελληνική παράδοση αλλά και έναν σύγχρονο κοσμοπολιτισμό. Η ιδιοφυΐα του ήταν ότι τα συνδύασε σε μια καινούργια πρωτάκουστη μουσική προσωπικότητα. Συνδύασε με πολύ δημιουργικό τρόπο και με μια οικουμενική μελωδικότητα, διαφορετικά μουσικά και κοινωνικά στοιχεία».
Οι σπάνιες φωτογραφίες της έκθεσης παραχωρήθηκαν από τον γιο τού συνθέτη Γιώργο Χατζηδάκι, και οι λεζάντες που επιμελήθηκε ο Φώτης Απέργης ενημερώνουν ακόμη και τους μη μυημένους, όπως για παράδειγμα σε αυτή του Χατζηδάκι με το όσκαρ, αναφέρεται ότι το είχε πετάξει στα σκουπίδια και το διέσωσε η μητέρα του.
«Ο δημόσιος λόγος του Μάνου Χατζιδάκι είναι πάντα πολύ επίκαιρος. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από τρία χρόνια όταν ανακαλύψαμε τι είναι ΧΑ, η πρώτη αναφορά που ερχόταν στο νου όλων ήταν αυτή η αποστροφή του από τα σχόλια του Τρίτου για το πρόσωπο του τέρατος και το φόβο να το συνηθίσουμε, γιατί τότε θα του μοιάσουμε» είπε ο Φ. Απέργης και συμπλήρωσε «Την Ευρώπη της ποσοτικοποίησης των αξιών που ζούμε ο Χατζιδάκις την έχει προβλέψει και έχει γράψει χαρακτηριστικά:"ελπίζω για τους επερχομένους ότι θα μας κυβερνήσει μια δημογεροντία του πνεύματος και όχι η αγία και αποστολική οικογένεια του πρίγκηπος Φρανκενστάιν".
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Δεκεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή:10:00 π.μ.-8:00μ.μ.