Τι κατέθεσε η καθηγήτρια από το Ηνωμένο Βασίλειο
Την πεποίθηση της πως τα σοβαρά προβλήματα υγείας της Τζωρτζίνας θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον αιφνίδιο θάνατο του παιδιού αναφέρθηκε καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η κλινική γιατρός, καθηγήτρια στο Ηνωμένο Βασίλειο με ειδικότητα στην εγκληματολογία και τη γενετική, Carola Vinuesa.
«Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο το παιδί να πέθανε από κεταμίνη αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω καθώς είχαν δωθεί πολλά φάρμακα» ανέφερε η μάρτυρας, η οποία μίλησε για ελλιπή γονιδιακό έλεγχο σημειώνοντας , παράλληλα , ότι δεν έχει διαμορφώσει άποψη αν η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι αθώα ή ένοχη.
Η καθηγήτρια, η οποία ανέβηκε στο βήμα ως μάρτυρας υπεράσπισης , κατέθεσε πως ο θάνατος του παιδιού θα μπορούσε να προκληθεί από επιληψία, πνευμονία ή καρδιολογικά προβλήματα . «Επειδή τα παθολογικά ευρήματα είναι ίδια και στα τρία παιδιά της οικογενειας για εμάς υπάρχει κληρονομική γενετική κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξήγησε πως το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί σε διαφορετικές ηλικίες καθώς «στη γενετική έχουμε μεταβλητή εκφραστικότητα».
Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη μάρτυρα, εξαρτάται «από το υπόλοιπο της γενετικής κατάστασης» καθώς «υπάρχουν πολλά γονίδιά και παραλλαγές τα οποία είτε προστατεύουν είτε επιδεινώνουν την κατάσταση».
Η γιατρός σημείωσε ότι και το περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. «Μολύνσεις , φάρμακα , περιβαλλοντικοί λόγοι , μια δίαιτα μπορεί να προκαλέσουν μια αντίδραση νωρίτερα ή αργότερα…» υπογράμμισε.
Πρόεδρος: Έχετε καταλήξει από ποιο γονίδιο κατέληξε η Τζωρτζίνα;
Μάρτυρας: Όχι …. Θα μπορούσε να είναι ένα ευρύ φάσμα … Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις , όπου η παθολογία είναι σπάνια και σοβαρή , ερευνούμε ένα ευρύ φάσμα .
Απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως η μάρτυρας εστίασε, μεταξύ άλλων, στο μικρό μέγεθος της καρδιάς του παιδιού το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να υποδηλώνει γονιδιακό πρόβλημα.
Εισαγγελέας: θα μπορούσε να προκληθεί θάνατος;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα αλλά είναι σπάνια και σοβαρά προβλήματα τα οποία πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω.
Η μάρτυρας δέχτηκε από την υπεράσπιση σειρά ερωτήσεων σχετικά με την επάρκεια του γονιδιακού ελέγχου που έγινε στη Τζωρτζίνα.
«Για την αρχική έρευνα είναι επαρκή τα συγκεκριμένα γονίδια που ελέχθηκαν . Αυτός ο αριθμός γονιδίων χρησιμοποιείται στην κλινική πρακτική . Είναι ατελής αν θέλετε να βρείτε τα αιτία θανάτου ή ασθένειας» ανέφερε η μάρτυρας και πρόσθεσε «Συνήθως αυτά τα πάνελ πιθανώς επιβεβαιώνουν παθογένειες όταν αναφέρονται μόνο οι γνωστές παραλλαγές. Εάν παρέχονται πρόσθετες πληροφορίες από το DNA των γονιών ή των αδελφών τότε συχνά παραλλαγές άγνωστης σημασίας που δεν αναφέρονται στα κλινικά πάνελ μπορεί να αναβαθμιστούν και να διαπιστωθεί ότι πρόκειται για παθογενείς παραλλαγές. Υπάρχουν πρόσθετοι γενετικοί έλεγχοι που πρέπει να γίνουν…».
Η καθηγήτρια τόνισε πως τα δεδομένα των γονιδιακών ελέγχων αλλάζουν χρόνο με το χρόνο τα δεδομένα των γονιδιακών ελέγχων
«Συνεχώς αποκτούμε καινούργιες πληροφορίες» είπε.
Αλέξης Κούγιας: Το δικαστήριο εδώ προσπαθεί να διαπιστώσει αν το παιδί πέθανε από χορήγηση κεταμίνης ή από άλλη αιτία. Βλέποντας το φάκελο είδατε αν έχουν γίνει έλεγχοι στο παιδί για άλλες πιθανές αιτίες θανάτου;
Μάρτυρας: Καταρχάς να πω ότι η κεταμίνη που εντοπίστηκε στο αίμα είναι πολύ κοντά στη θεραπευτική δόση. Η ειλικρινής μου άποψη είναι ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η κεταμίνη να έχει σκοτώσει το κορίτσι, αυτό το κορίτσι υπέφερε από άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θάνατο. Η γονιδιακή αλληλούχιση θα μπορούσε να δώσει πολλές πληροφορίες.
Αλέξης Κούγιας: Έπρεπε να διαταχθεί καινούργιος γενετικός έλεγχος μετά το θάνατο του παιδιού ;
Μάρτυρας: Με δεδομένο ότι πρόκειται για έρευνα που αφορά πιθανή εγκληματική ενέργεια έπρεπε να γίνει . Στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται πλήρης γονιδιακός έλεγχος σε κάθε παιδί με αιφνίδιο θάνατο αλλά αυτό δεν συνηθίζεται σε όλες τις χώρες.
Η έκθεση
Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασία , ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου κατέθεσε στο δικαστήριο έκθεση - ιατρική γνωμοδότηση που φέρει την υπογραφή των γενετιστών Todor Arsov και Carola Vinuesa οι οποίοι εξετάστηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης. Στην επίμαχη έκθεση οι ειδικοί επιστήμονες διατυπώνουν τις θέσεις τους συνδυάζοντας τα στοιχεία που αφορούν στο θάνατο της Τζωρτζίνας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κατηγορούμενη και , μεταξύ άλλων, αμφισβητούν την αξιοπιστία των στοιχείων που οδήγησαν στο συμπέρασμα πως το παιδί πέθανε από θανατηφόρα δόση κεταμίνης κάνοντας λόγο για «σφάλμα δοσολογίας».
Οι γενετιστές διατυπώνουν την άποψη ότι η κεταμίνη θα μπορούσε να συμβάλει στο θάνατο και όχι να τον προκαλέσει καθώς το παιδί ήταν σοβαρά άρρωστο . Επιπλέον, σημειώνουν ότι δεν έγινε ολοκληρωμένος γονιδιακός έλεγχος θέτοντας θέματα κληρονομικότητας .
Οι υπογράφοντες εκφράζουν τη θέση ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος της κατηγορούμενης με δεδομένο ότι «κάθε παιδί φαίνεται να έχει πεθάνει από ιατρικές καταστάσεις» και δεν υπάρχει επαρκή γνώση της αλληλουχίας των γονιδιωμάτων.
Μάλιστα , προτείνουν περαιτέρω γονιδιακό έλεγχο αλλά και των καρδιακών ευρημάτων που αφορούν και τα τρία παιδιά της οικογενειας Δασκαλάκη.
Η κατάθεση συνεχίζεται αύριο .
Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου