Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επιμορφωτικά Προγράμματα Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας» προκηρύσσει το Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδοψυχολογίας- Παιδοψυχιατρικής (410 ωρών), σε συνεργασία με Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς και Δομές Ψυχικής Υγείας. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει δώδεκα (12) μηνιαίες θεματικές, οι οποίες θα διεξαχθούν τόσο με διαδικτυακή διδασκαλία, για να είναι προσβάσιμο από όλους ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής, αλλά και με προαιρετική ζωντανή διδασκαλία στις παρακάτω πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Βόλο.
Σε ποιους απευθύνεται
Το πρόγραμμα απευθύνεται:
- σε ψυχολόγους, ψυχιάτρους και ιατρούς, που θέλουν να ενημερωθούν για τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της παιδοψυχολογίας και της παιδοψυχιατρικής.
- σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να μελετήσουν τις καινοτόμες παρεμβάσεις, όσον αφορά την ψυχική υγεία των μαθητών τους.
- σε κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτες υγείας, λογοθεραπευτές και κοινωνιολόγους, που θέλουν να εξειδικευτούν στην κοινωνική εργασία με παιδιά.
- σε εργαζομένους στην ψυχική υγεία κα σε δομές για παιδιά και εφήβους.
- σε γονείς που επιθυμούν να ερμηνεύσουν την ψυχοσύνθεση των παιδιών τους
- Σε φοιτητές
- Σε πρόσωπα που θέλουν να εργαστούν σε οργανώσεις για την προστασία των παιδιών ενάντια στη φτώχεια, τη μετανάστευση, την κακοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλλουν:
➢ απόφοιτοι Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής και της αλλοδαπής
➢ απόφοιτοι Λυκείου
Θεματικές ενότητες:
- Εξελικτική Ψυχολογία- Γνωστική και Συναισθηματική ανάπτυξη κατά την εμβρυϊκή, βρεφική, παιδική και εφηβική ηλικία.
- Εξελικτική Ψυχοπαθολογία και Ψυχιατρική για Παιδιά και Εφήβους.
- Ψυχομετρικά τεστ, παιδικό ιχνογράφημα, παιγνιοθεραπεία, δραματοθεραπεία.
- Η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Επαγγελματική απόφαση και αυτοεκτίμηση (στην ενότητα περιλαμβάνονται μελέτες για την αυτοεκτίμηση υιοθετημένων παιδιών και παιδιών που πενθούν).
- Νοημοσύνη, πολλαπλή και συναισθηματική νοημοσύνη- Τεστ αξιολόγησης.
- Ενδοοικογενειακή επικοινωνία και διαχείριση των συγκρούσεων. Διαζύγιο και παιδί
- Αντικοινωνικές, διαταρακτικές και παραβατικές συμπεριφορές κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Επιμέλεια ανηλίκων. Η ψυχοπαιδαγωγική της κρίσης και της φτώχειας.
- Μαθησιακές δυσκολίες. Αξιολόγηση και παρέμβαση. Παιδιά με Αναπηρίες και Ειδική Αγωγή.
- Θεραπευτικές παρεμβάσεις για την παιδική εκμετάλλευση και κακοποίηση-Μετατραυματικό άγχος. Παιδική μετανάστευση και κοινωνικός αποκλεισμός.
- Παιδί και Διαδίκτυο: Θεραπεία της εξάρτησης και δόμηση της ψηφιακής ταυτότητας, εκφοβισμός και ηλεκτρονικός εκφοβισμός
- Πρακτική άσκηση: Μελέτη περιπτώσεων, διδασκαλία με πραγματικά περιστατικά σε δομές ψυχικής υγείας (η ενότητα αυτή περιλαμβάνει επισκέψεις σε φορείς)
- Συμμετοχή σε ημερίδα ή συνέδριο με παρουσίαση εργασίας ή παρακολούθηση.
Διάρκεια:
Η διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ετήσια.
Τύπος του προγράμματος:
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης και μέσω διαδικτύου (εξ αποστάσεως).
Αναλυτικά:
Οι ζωντανές διδασκαλίες θα γίνονται ένα Σαββατοκύριακο το μήνα στις προαναφερθείσες πόλεις και η παρακολούθησή τους είναι προαιρετική, αλλά άκρως συνιστώμενη
➢ Σάββατο: 5 διδακτικές ώρες (15.00-19.00) και
➢ Κυριακή: 5 διδακτικές ώρες (10.00-14.00)
Οι υπόλοιπες ώρες θα καλυφθούν με διαδικτυακή διδασκαλία (παρέχεται προαιρετικά και η διδασκαλία μέσω κινητών τηλεφώνων- mlearning-android και iOS) με τους ακόλουθους τρόπους: Μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης, μέσω κλειστής ομάδας στο Facebook και μέσω ηλεκτρονικού forum, ενώ θα γίνει χρήση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τηλεφωνικής επαφής με τους διδάσκοντες.
Κόστος φοίτησης:
Το κόστος φοίτησης ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 500 ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις (167 ευρώ/ δόση. Η πρώτη δόση καταβάλλεται για την εγγραφή, η δεύτερη μετά από την περάτωση έξι μηνών και η τελευταία για την απόκτηση του τίτλου σπουδών)
Όσοι εκπαιδευόμενοι είναι άνεργοι ή φοιτητές δικαιούνται έκπτωση 10% με την προσκόμιση της κάρτας ανεργίας (θεωρημένη) ή φοιτητικού πάσου αντίστοιχα (150ευρώ/ δόση).
Διαδικασία εγγραφής και έναρξη:
Οι εγγραφές ξεκινούν με τη δημοσιοποίηση της παρούσας προκήρυξης και διαρκούν μέχρι 22 Ιανουαρίου 2016. Η έναρξη των μαθημάτων, σύμφωνα με το Πρόγραμμα που θα αποσταλεί στους σπουδαστές, θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου 2016
Επειδή πρόκειται για πρόγραμμα υψηλής ζήτησης θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Oι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν αναλυτικά τη φόρμα εγγραφής και να την αποστείλουν στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] μαζί με το απόκομμα πληρωμής της πρώτης δόσης στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Alpha Bank, Αριθμός λογαριασμού: 601-00200-1000326, IBAN: GR680 1406010601002001000326 SWIFT CODE – CRBAGRAAΚάτοχος λογ/σμού: UNIVERSITYOFTHEAEGEANRESEARCHUNIT Ταχυδρομική διεύθυνση υποκαταστήματος: 15 AKTIKOUNTOURIOTOYSTR)
*Καμία αίτηση δεν εξετάζεται εάν δεν συνοδεύεται από το απόκομμα κατάθεσης και την αιτιολογία κατάθεσης. Στην αιτιολογία κατάθεσης παρακαλείσθε να αναγράφετε το «ονοματεπώνυμό σας» και «πρώτη δόση προγράμματος».
Αίτηση εγγραφής:
Η αίτηση αποστέλλεται πλήρως συμπληρωμένη με ηλεκτρονική αλληλογραφία στην διοικητική υπεύθυνη του προγράμματος ( Πρασσά Ελένη) μαζί με την απόδειξη κατάθεσης