Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ αντιμετώπισε χθες νέες πιέσεις από στελέχη της παράταξής της που απαιτούν να λάβει μέτρα για να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στη Γερμανία, καθώς απομένουν πλέον μερικές ώρες ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας που είναι αφιερωμένη σε αυτό το θέμα.
Περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να σωθούν από τους πολέμους και τις στερήσεις στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στην Ασία αναμένεται να φθάσουν στο έδαφος της Γερμανίας μέσα στη χρονιά—η πλειονότητα των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη—και οι τοπικές αρχές δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να αντεπεξέλθουν.
Η Μέρκελ δέχεται έντονες πιέσεις από στελέχη του κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), και του αδελφού του βαυαρικού κόμματος, της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) να αλλάξει πορεία και να αναιρέσει την πολιτική ανοικτών θυρών που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα. Η καγκελάριος δέχθηκε χθες νέες προειδοποιήσεις.
«Η μετανάστευση πρέπει να περιοριστεί σε μια διάσταση που δεν υπερβαίνει την αποδοχή της κοινωνίας και εγγυάται την ικανότητα της χώρας να επιτυγχάνει την ενσωμάτωση μακροπρόθεσμα», ανέφεραν στελέχη των συντηρητικών που είναι αρμόδια για την εσωτερική πολιτική, τόσο σε κρατιδιακό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, έπειτα από μια συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Η Γερμανία δεν μπορεί να υποδεχθεί όλους τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους, πρόσθεσαν στην ανακοίνωσή τους τα στελέχη της συντηρητικής παράταξης.
Σε ομιλία της στην Μπούντεσταγκ την Τετάρτη η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να ασκεί την πολιτική που εφαρμόζει, αψηφώντας τις επικρίσεις από το εσωτερικό και από το εξωτερικό, οι οποίες εντείνονται εξαιτίας των φόβων για την ασφάλεια που ήγειραν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Η Μέρκελ επιδιώκει μια πολυμερή λύση στην κρίση, που έχει επίκεντρο τη συνεργασία με τις άλλες χώρες της ΕΕ και με την Τουρκία. Όμως στελέχη της παράταξης της ζητούν να τεθεί όριο στον αριθμό των προσφύγων που υποδέχεται η Γερμανία.
Ευρωπαίοι και Τούρκοι αξιωματούχοι εργάζονται για να συμβιβάσουν τις εναπομείνασες διαφωνίες τους όσον αφορά τους όρους μιας συμφωνίας για την αποκλιμάκωση της ροής των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη, που ελπίζουν ότι θα υπογραφεί αύριο Κυριακή.
Γερμανικές κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν αισιοδοξία για την επίτευξη και την υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία στην αυριανή σύνοδο κορυφής.
Η δημοφιλία τόσο της Μέρκελ όσο και της συντηρητικής παράταξής της φθίνει τους τελευταίους τρεις μήνες, λόγω της μαζικής εισροής των προσφύγων και των μεταναστών. Ωστόσο, μια δημοσκόπηση της Forsa που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη εμφανίζει το συντηρητικό της στρατόπεδο να αύξησε το ποσοστό του τρεις μονάδες, στο 39%, λόγω των επιθέσεων στο Παρίσι.
Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής γερμανικής αστυνομίας δήλωσε χθες ότι την Πέμπτη αφίχθησαν στη χώρα 6.561 πρόσφυγες και μετανάστες, ο χαμηλότερος αριθμός σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ημέρα του Νοεμβρίου, εξέλιξη που θεωρείται ευνοϊκή για την καγκελάριο.