Η Γερμανία αποχαιρέτησε τον Χέλμουτ Σμιτ

 Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο του πρώην Γερμανού Καγκελάριου, η κηδεία του έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αμβούργο, με τιμές αρχηγού κράτους και αυξημένα μέτρα ασφαλείας. 

Στην κηδεία παρευρέθησαν 1800 προσκεκλημένοι, ανάμεσα τους η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας και πλήθος ξένων πολιτικών προσωπικοτήτων. 

"Ο θάνατος του Χέλμουτ Σμιτ ήταν ένα θλιβερό, πικρό γεγονός για όλους μας. Ήταν ένας θεσμός, ένας οξυδερκής παρατηρητής και σχολιαστής" είπε η Άγκελα Μέρκελ στην ομιλία της. 

"Υποκλίνομαι με βαθύ σεβασμό σε αυτόν τον μεγάλο ηγέτη. Υποκλίνομαι ενώπιον μιας εξέχουσας προσωπικότητας. Αγαπητέ Χέλμουτ Σμιτ, θα μας λείψετε" είπε στον επικήδειο η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ανάμεσα στους ξένους προσκεκκλημένους ήταν ο πολλά χρόνια φίλος του Σμιτ, πρώην γάλλος πρόεδρος Ζισκάρ ντ 'Εστέν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, ο Ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ. 

"Οι πιο σημαντικές αρετές ενός ηγέτη είναι το όραμα και η τόλμη. Για τον Σμιτ ίσχυαν οι αρχές: λογική, δίκαιο, ειρήνη και πίστη", δήλωσε, μιλώντας στα γερμανικά, ο Κίσινγκερ (κεντρική φωτό). 

Πλήθος κόσμου γέμισε τους δρόμους από όπου θα περνούσε η πομπή - συνοδεία της αστυνομίας- μετα την νεκρώσιμη ακολουθεία, στην περιοχή Ohlsdorf στο κέντρο της πόλης. Η σωρός του πρώην καγκελάριου αποτεφρώθηκε και ενταφιάστηκαν αργότερα στο οικογενειακό τάφο σε μια ιδιωτική τελετή.