Με ποιον από τους υποψηφίους αρχηγούς της ΝΔ θα βγαίνατε για φαγητό;

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα έρευνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε λιγότερο συνηθισμένες για τα ελληνικά δεδομένα ερωτήσεις, όπως με ποιον από τους τέσσερις υποψηφίους θα άνοιγαν μαζί επιχείρηση και με ποιον από τους τέσσερις θα προτιμούσαν να βγουν για φαγητό.

Ειδικότερα, στο ερώτημα “Εάν υποθετικά, εσείς προσωπικά, ήσαστε ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας και έπρεπε να χειριστείτε τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, και σύμβουλός σας είναι ένας από τους τέσσερις, ποιος θα θέλατε να είναι;”, οι ψηφοφόροι της ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου επιλέγουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε ποσοστό 39,5%, τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ποσοστό 28,5%, τον Απόστολο Τζιτζικώστα σε ποσοστό 14,5% και τον Άδωνι Γεωργιάδη σε ποσοστό 8,5%.

Αναφορικά με το ποιον θα επέλεγαν ως σύμβουλό τους για το Σκοπιανό αν ήταν υπουργοί Εξωτερικών, οι ψηφοφόροι της ΝΔ προτιμούν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε ποσοστό 41,5%, ενώ οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι συγκεντρώνουν ποσοστά από 15,5% ως 18%.

Στο ερώτημα ποιο θα επέλεγαν για συνέταιρό τους σε μία επιχείρηση, οι ψηφοφόροι προτιμούν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη (28,5%), ακολουθούν οι Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης (19%) και έπεται ο Απόστολος Τζιτζικώστας (16,5%).

Στην ερώτηση “Αν υποθέταμε, ακόμη, πως έχετε ένα σοβαρό οικογενειακό ή προσωπικό πρόβλημα, με ποιον από τους τέσσερις θα θέλατε να το συζητήσετε περισσότερο;”, το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει και πάλι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 42%, ενώ οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι αποσπούν το ίδιο ποσοστό, 11%.

Αντίθετα, βραχεία κεφαλή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ερώτημα “Αν υποθέταμε, ακόμη, πως το παιδί σας είναι στην τρίτη λυκείου και πρέπει να επιλέξει τη σχολή ή το πανεπιστήμιο που θα κάνει αίτηση, ποιανού την άποψη θα λαμβάνατε περισσότερο υπόψιν σας;”. Ο βουλευτής της ΝΔ προηγείται με 26% έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη (25,5%), και έπονται οι Απόστολος Τζιτζικώστας (15,5%) και Άδωνις Γεωργιάδης (11%).

Όσο για το ποιον θα επέλεγαν για να βγουν μαζί του για φαγητό, οι ψηφοφόροι της ΝΔ επιλέγουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε ποσοστό 34,5%, τον Άδωνι Γεωργιάδη με 20%, τον Απόστολο Τζιτζικώστα με 14,5%, ενώ ένα 10% προτιμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πάντως, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κερδίζει κατά κράτος στην παράσταση νίκης, με τους ψηφοφόρους της ΝΔ να προβλέπουν επικράτησή του σε ποσοστό 68,5%, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να ακολουθεί με 9,5%, τον Κυριάκο Μητσοτάκη με 7,5% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 3%.