Μιανμάρ: Ηγέτης και επίσημα η Αούνγκ Σαν Σου Κι, απέναντι στους στρατιωτικούς

Ακριβώς πέντε χρόνια μετά την απελευθέρωσή της από τον κατ΄οίκον περιορισμό, tο κόμμα της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι απέσπασε σήμερα την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Μιανμάρ και θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που ανοίγουν τον δρόμο για μία ιστορική πολιτική αλλαγή στη χώρα. 

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής, o Εθνικόe Σύνδεσμοw για τη Δημοκρατία (NLD) εξασφαλίζει 364 έδρες επί συνόλου 491 και πλέον η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης  Σου Κι, μπορεί να ανέλθει στην εξουσία.

Οι διάδοχοι του πρώην καθεστώτος (μετά την της στρατιωτική χούντα)θα παραμείνουν ωστόσο μια καθοριστική πολιτική δύναμη στη χώρα, χάρη στο 25% των εδρών που καταλαμβάνονται από βουλευτές στρατιωτικούς. Αλλά και επειδή ο αρχηγός του στρατού έχει την εξουσία να διορίζει ορισμένους βασικούς υπουργούς, όπως αυτούς των Εσωτερικών και της Άμυνας. 

Η Αούνγκ βρίσκεται για πρώτη φορά σε θέση ισχύος έναντι αυτών που την κράτησαν 15 χρόνια σε κατ΄οίκον περιορισμό. Δεν θα μπορέσει όμως να γίνει πρόεδρος της χώρας λόγω του Συντάγματος που έχει καταρτιστεί από τη χούντα και απαγορεύει σε οιονδήποτε έχει παιδιά που δεν έχουν βιρμανική υπηκοότητα να θέσει υποψηφιότητα, φωτογραφίζοντας έτσι την Σου Κι. Τα παιδιά της έχουν βρετανική υπηκοότητα.

Η Σου Κι έχει ήδη προειδοποιήσει ωστόσο, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις, ότι έχει πρόγραμμα και ότι θα είναι "πάνω από τον πρόεδρο". 

Η Αούνγκ έχει ήδη καλέσει τον πρόεδρο και τον αρχηγό του στρατού σε συνομιλίες με στόχο την εθνική συμφιλίωση ενω - μέχρι τώρα - οι πρώην στρατηγοί που ασκούν τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τη διάλυση της χούντας το 2011, έπειτα από δεκαετίες στρατιωτικής δικτατορίας, έχουν ανακοινώσει ότι θα σεβαστούν τη διαδικασία της μεταβίβασης της εξουσίας.

Επίσης ο ισχυρός στρατός δηλώνει έτοιμος να "συνεργαστεί" και ο πρόεδρος Θέιν Σέιν συνεχάρη την Αούνγκ γιατί "επιδοκιμάστηκε από τους πολίτες" στις πρώτες ελεύθερες εκλογές που διεξήχθησαν τα τελευταία 25 χρόνια.

Η νίκη της Αούνγκ αναγνωρίστηκε από πολλούς αρχηγούς κρατών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την έχει συναντήσει δύο φορές κατά τη διάρκεια επίσημων ταξιδιών του στη Μιανμάρ, "χαιρέτισε τις συνεχείς προσπάθειες και θυσίες" της, η οποία δεν μπόρεσε να δει τους δύο γιούς της να μεγαλώνουν, καθώς έμειναν στη Βρετανία με τον πατέρα τους. 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν τη συνεχάρη, ενώ εξήρε "το θάρρος και το όραμα" του προέδρου Θέιν Σέιν που προχώρησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε μεταρρυθμίσεις, παρά μερικά σημάδια έντασης όπως πρόσφατα η σύλληψη φοιτητών. Ο Μπαν Κι-μουν προειδοποίησε, πάντως, ότι μένει "πολλή δουλειά" ακόμη ώστε η Μιανμάρ να γίνει μια δημοκρατία.