Το άγνωστο “Στόουνχεντζ” της Μέσης Ανατολής που έμενε απαρατήρητο για αιώνες

Ένα προϊστορικό πέτρινο μνημείο, γνωστό ως Rujm el- Hiri στα αραβικά ( που σημαίνει "ο πέτρινος σωρός της αγριόγατας") βρίσκεται στα Υψίπεδα του Γκολάν, άγνωστο στους περισσοτέρους, αν και ίδιας αρχαιολογικής σημασίας με το διάσημο Στόουνχεντζ της Αγγλίας. 

Επίσης, το εβραϊκό του όνομα είναι Γκιλγκάλ Ρεφαΐμ, ή «τροχός των γιγάντων» και αναφέρεται σε μια βιβλική μάχη γιγάντων.

Για αιώνες, το μνημείο είχε μείνει ανεξερεύνητο. Όταν όμως - λίγο μετά τον πόλεμο του 1967, στον οποίο το Ισραήλ απέσπασε τα Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία- αρχαιολόγοι που εξέταζαν αεροφωτογραφίες,  εντόπισαν έναν μεγάλο κύκλο από πέτρες που δεν ήταν ορατός από το έδαφος.

Η μυστηριώδης κατασκευή που ανακαλύφθηκε τότε, ήταν μια από τις αρχαιότερες και μεγαλύτερες κατασκευές αυτής της περιοχής.  Το μνημείο αποτελείται από πέντε ομόκεντρους κύκλους - ο μεγαλύτερος έχει διάμετρο 152 μέτρα – και στο κέντρο υπάρχει ένας τύμβος ύψους πέντε μέτρων

Θραύσματα αγγείων και λίθινα εργαλεία δείχνουν ότι το μνημείο άρχισε να κατασκευάζεται τη Νεολιθική Εποχή, γύρω στο 3500 π.Χ. - περίπου την ίδια εποχή με το διάσημο μεγαλιθικό μνημείο του Στόουνχεντζ.

Σε αντίθεση όμως με το Στόουνχεντζ, το Rujm el- Hiri δεν κατασκευάστηκε από κατακόρυφους και οριζόντιους ογκόλιθους, αλλά από μικρές πέτρες που ζυγίζουν συνολικά πάνω από 40.000 τόνους.

Αν και η κατασκευή του παραμένει μυστήριο για τους αρχαιολόγους, όπως και το Στόουνχεντζ, το  Rujm el- Hiri θα μπορούσε να έχει κάποια σχέση με την αστρολογία.Σύμφωνα με τον Ούρι Μπέργκερ, υπάλληλο της ισραηλινής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων, στο θερινό και χειμερινό ηλιοστάσιο ο ήλιος περνάει από ανοίγματα στις πέτρες την ώρα της ανατολής