Με δύο βασικές επιδιώξεις για το προσφυγικό έφτασε στη Μάλτα ο Τσίπρας

Στη Μάλτα έφτασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Βαλέτας για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, καθώς επίσης και στην άτυπη σύνοδο των κρατών-μελών της ΕΕ που θα ακολουθήσει αύριο το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου. 

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη Σύνοδο με δύο βασικές επιδιώξεις:

- Να γίνει κατανοητό το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων, ως ζήτημα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της, και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η χώρα μας.

- Επίσης, να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης (Ελλάδα, Ιταλία, κ.α).

Στην άτυπη σύνοδος κορυφής των Κρατών Μελών της ΕΕ, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να θέσει ολοκληρωμένα τις θέσεις της για το ζήτημα, ενόψει και του επικείμενου ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα. 

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Μάλτα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης. 

Το πρόγραμμα της Συνόδου 

Στη Διάσκεψη Κορυφής της Βαλέτας που ξεκινάει στις 16:30 ώρα Ελλάδας και διεξάγεται σήμερα και αύριο στην πρωτεύουσα της Μάλτας, θα συμμετέχουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ και σειρά αφρικανικών χωρών. Οι κυρίως εργασίες της σημερινής πρώτης ημέρας ξεκινούν στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) με τις εναρκτήριες ομιλίες και την πρώτη σύνοδο εργασίας, ενώ ολοκληρώνονται με το δείπνο εργασίας που ξεκινά στις 21:30 (ώρα Ελλάδας). 

Θα έχει προηγηθεί η επίσημη υποδοχή των κρατών-μελών και η τελετή έναρξης, που θα διεξαχθούν στο Auberge de Castille (σ.σ. Ξενώνας της Καστίλλης, τον οποίο είχε κατασκευάσει το Τάγμα των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη όταν έχτισε την Βαλέτα), το οποίο αποτελεί το Πρωθυπουργικό Γραφείο. Σύμφωνα με τη διοργάνωση, κατά την τελετή έναρξης θα εγκαινιαστεί από τους ηγέτες της Ευρώπης και της Αφρικής που συμμετέχουν στη Σύνοδο, ένα μαρμάρινο μνημείο που συμβολίζει τις γεωγραφικές πραγματικότητες της Μάλτας, ένας σύνδεσμος μεταξύ δύο ηπείρων. Υπό τη μορφή ενός κόμπου, το μνημείο συμβολίζει επιπλέον την ενότητα των δύο πλευρών. Το μνημείο, που τοποθετείται στην Πλατεία της Καστίλλης μπροστά από το Πρωθυπουργικό Γραφείο, ουσιαστικά μορφοποιεί την κεντρική ιδέα της Συνόδου της Βαλέτας για προσέγγιση και επαφή των Ευρωπαίων και Αφρικανών ηγετών.

 

Η Σύνοδος ολοκληρώνεται την Πέμπτη το μεσημέρι. Εν συνέχεια θα διεξαχθεί άτυπη Σύνοδος των κρατών-μελών της ΕΕ. Στην ατζέντα θα βρεθούν: η συνεργασία με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, η εφαρμογή των αποφάσεων, που έχουν ληφθεί για τη μετεγκατάσταση, η σύσταση των hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δυνατοτήτων υποδοχής και της παροχής στη FRONTEX και την EASO της απαιτούμενης τεχνογνωσίας, καθώς και η αποτελεσματική ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.