Πορτογαλία: Έπεσε (πριν καν σηκωθεί) η κυβέρνηση μειοψηφίας του Κοέλιο

Η πορτογαλική αριστερά προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την πτώση της δεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον πρωθυπουργό Πέντρο Πάσους Κουέλιου πριν καν συμπληρωθούν ένδεκα ημέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της, καταψηφίζοντας σήμερα το κυβερνητικό της πρόγραμμα στο κοινοβούλιο.

Σε μια απρόσμενη εξέλιξη, που δεν έχει προηγούμενο στα 40 χρόνια δημοκρατίας στη χώρα, τα τρία αριστερά κόμματα συμφώνησαν να συνεργαστούν για να απορρίψουν το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης. 

Τα αριστερά κόμματα - η μείζων αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών, οι Κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ - είχαν ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσουν για να ανατρέψουν την κυβέρνηση  της 4ης Οκτωβρίου στο πλαίσιο της προσπάθειας τους να σχηματίσουν τη δική τους κυβέρνηση υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η οποία ελπίζουν να δώσει τέλος στα χρόνια της σκληρής λιτότητας.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός ενώπιον του Προέδρου της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός του δεν είχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ τα τρία κεντροαριστερά κόμματαέχουν συνδυαστικά περισσότερες έδρες.