Τα Νόμπελ έχουν τη δόξα, αλλά τα βραβεία Breakthrough, γνωστά και ως «Όσκαρ της επιστήμης», έχουν το χρήμα. Μερικοί ακόμη τυχεροί επιστήμονες έγιναν κατά πολύ πλουσιότεροι, καθώς τιμήθηκαν με τα φετινά βραβεία Breakthrough, τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, καθώς συνοδεύονται από 3 εκατ. δολάρια για κάθε επιστήμονα (το Νόμπελ συνοδεύεται από ποσό σχεδόν 1 εκατ. δολ.).
Τα βραβεία χρηματοδοτούνται από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ, ο οποίος είχε την αρχική ιδέα, καθώς και από μερικά διάσημα «ονόματα» της Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνια (όπου έγινε και η τελετή απονομής), όπως ο συνιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ και ο συνιδρυτής της Google Σεργκέι Μπριν.
'Αρχισαν να απονέμονται το 2012 και φέτος μοίρασαν συνολικά σχεδόν 22 εκατομμύρια δολάρια σε πολλούς επιστήμονες.
Συνολικά, από τότε που καθιερώθηκαν, έχουν μοιράσει πάνω από 160 εκατ. δολάρια σε επιστήμονες.
Οι βραβευθέντες για το 2015 είναι:
- Επιστήμες της Ζωής (πέντε βραβεία από 3 εκατ. δολ.): στους Έντουαρντ Μπόιντεν (ΜΙΤ), Καρλ Ντάϊσεροθ (Στάνφορντ), Τζον Χάρντι (University College Λονδίνου), Έλεν Χομπς (Πανεπιστήμιο Τέξας) και Σβάντε Πάαμπο (Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ).
- Φυσική (ένα βραβείο 3 εκατ. δολ.): θα το μοιρασθούν εξίσου πάνω από 1.300 επιστήμονες που ανήκουν σε πέντε ερευνητικές κοινοπραξίες, οι οποίες μελετούν τα νετρίνα. Πρόκειται για τις πειραματικές ομάδες Daya Bay (Κίνα), KamLAND (Ιαπωνία), Κ2Κ/Τ2Κ (Ιαπωνία), Sudbury Netrino Observatory (Καναδάς) και Super-Kamiokande (Ιαπωνία). Είναι η πρώτη φορά που ένα μεγάλο επιστημονικό βραβείο απονέμεται σε τόσους πολλούς επιστήμονες. Κάθε μία ομάδα θα πάρει από 600.000 δολάρια. Ο επικεφαλής κάθε πειράματος θα πάρει τα δύο τρία του ποσού και το υπόλοιπο ένα τρίτο θα μοιρασθεί ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του. Υπενθυμίζεται ότι το φετινό Νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε σε δύο μόνο επιστήμονες, επίσης για την έρευνα σε νετρίνα.
- Μαθηματικά (3 εκατ. δολ.): στον Ίαν 'Αγκολ (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ).
Δόθηκαν επίσης σε νεότερους επιστήμονες εννέα βραβεία, συνοδευόμενα από 100.000 δολάρια το καθένα. Ένας από αυτούς, ο νεαρός γερμανός μαθηματικός Πέτερ Σόλτσε, αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο.
«Προκαλώντας τη συμβατική σκέψη και επεκτείνοντας τις γνώσεις μακροπρόθεσμα, οι επιστήμονες μπορούν να λύσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας», δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ.
H τελετή απονομής θύμιζε Χόλιγουντ, με τους επιστήμονες να τυγχάνουν αντιμετώπισης...ροκ σταρ. Γνωστοί ηθοποιοί όπως ο Ράσελ Κρόου και η Χίλαρι Σουάνκ, καθώς και άλλες προσωπικότητες από τον χώρο του θεάματος, συμμετείχαν στο «σόου», το οποίο για πρώτη φορά μεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό κανάλι του "National Geographic", αν και ασφαλώς δεν απέπνεε την βασιλική μεγαλοπρέπεια της τελετής απονομής των Νόμπελ.