“Η Ελλάδα είναι εν τέλει στον σωστό δρόμο”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απέκλεισε ωστόσο ονομαστικό “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, αντιτείνοντας ότι θα πρέπει να συζητηθούν οι χρόνοι αποπληρωμής των δανείων και τα επιτόκια.
“Δεν πιστεύω ότι αρχίζουν όλα πάλι από την αρχή”, δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, θα ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση για την εκπλήρωση ή όχι των όρων από την πλευρά της Αθήνας.
“Πάντως, σίγουρα εγώ δεν θα συμμετάσχω ξανά. Η γερμανική κυβέρνηση ήταν έτσι κι αλλιώς της άποψης ότι θα έπρεπε να μην είχα αναμιχθεί. Δεν το έκανα. Γι' αυτό βρήκαμε μια λύση, στην οποία δεν συνεισέφερα μόνο εγώ, αλλά βοήθησαν και πολλοί άλλοι. Δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψουμε στην έναρξη της κρίσης”, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία του στην Φρανκφούρτη με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους στην προεδρία της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι έχουν βελτιωθεί πολλά.
“Ο αρμόδιος επίτροπος (ενν. τον Πιερ Μοσκοβισί) ήταν στην Αθήνα. Ζήτησε να γίνουν περαιτέρω μεταρρυθμιστικά βήματα. Και εγώ έχω συζητήσει επανειλημμένα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για αυτά τα θέματα και θα συναντήσω τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τη Δευτέρα, πριν από τη συνεδρίαση. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι τελικά σε σωστό δρόμο. Κανένας δεν είναι άτρωτος από στιγμές αδυναμίας. Αλλά πιστεύω ότι τώρα το πράγμα πηγαίνει στην σωστή κατεύθυνση”, συνέχισε ο κ. Γιούνκερ και ανέφερε ενδεικτικά ότι η ανάγκη κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών δεν είναι τόσο μεγάλη όσο είχε προβλεφθεί αρχικά στο τρίτο πρόγραμμα. Υπογράμμισε, πάντως, ότι οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν το συντομότερο.
“Πρέπει να ασχοληθούμε με το ελληνικό χρέος”, τόνισε ο κ. Γιούνκερ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει “κούρεμα” και συμπλήρωσε: “Όπως το είχαμε καθορίσει στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, δηλαδή ότι μπορούμε να μιλήσουμε για χρόνους αποπληρωμής και επιτόκια. Αλλά ένα ονομαστικό κούρεμα αποκλείεται”.
Κληθείς δε να τοποθετηθεί σχετικά με τη συζήτηση που έγινε για πιθανό Grexit, υπογράμμισε ότι ήταν πάντα αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς “αν το επιτρέπαμε, θα συνέβαινε και σε άλλους -και όχι μόνο σε μικρές χώρες του Νότου”.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ακόμη ότι με την κρίση στην Ελλάδα διαπίστωσε ότι η αρχή της αλληλεγγύης δεν είναι τόσο έντονη, όπως δεν είναι πολλές φορές ιδιαίτερα εμφανής η αρχή της δημοσιονομικής σταθερότητας στις χώρες που είναι σε πρόγραμμα. “Και χρειαζόμαστε και τα δύο. Αλληλεγγύη από τη μία πλευρά και προσπάθεια δημοσιονομικής σταθερότητας από την άλλη. Αυτό κάναμε και στην περίπτωση της Ελλάδας. Χάσαμε πολύ χρόνο, διότι κινηθήκαμε με πολύ αργούς ρυθμούς. Επιτρέψαμε να επηρεαστούμε από παράπλευρους θορύβους, όπως π.χ. στον γερμανικό Τύπο. Πολλές φορές δεχτήκαμε την περιγραφή των Ελλήνων ως τεμπέληδες που δεν κάνουν τίποτα, ανθρώπους που δεν ξέρουν προς τα πού πηγαίνουν”, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: “Οι Έλληνες έκαναν μια συλλογική προσπάθεια υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Αυτό δεν θα μπορούσαν να το κάνουν χωρίς εμάς, αλλά το να λέμε ότι οι Έλληνες δεν έκαναν προσπάθεια, να λέμε ότι όλοι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι, ότι όλοι οι Έλληνες δεν είχαν καταλάβει τι διακυβευόταν, δεν βοήθησε την κατάσταση. Θα έπρεπε στη δημόσια συζήτηση να είχαμε σεβαστεί τους Έλληνες περισσότερο. Τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ ευκολότερα”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέδειξε την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας ως το βασικότερο πρόβλημα και εξήγησε ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο προχώρησε στην κατάρτιση προγράμματος επενδύσεων ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Επιμένει για κοινή ακτοφυλακή στο Αιγαίο
Ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε εξάλλου υπέρ της διατήρησης ανοιχτών συνόρων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι για να καταστεί αυτό δυνατό, πρέπει να φυλαχθούν καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Εξέφρασε δε την απορία του για το γεγονός ότι από την Ελλάδα απορρίφθηκε η πρότασή του για κοινή ακτοφυλακή από Έλληνες και Τούρκους στο Αιγαίο.
"Τα εσωτερικά σύνορα πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Και αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα εσωτερικά σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά -και αυτό ήταν πολύ μεγάλο επίτευγμα για την Ευρώπη- πρέπει να φυλάξουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα. Τώρα λένε όλοι ότι πρέπει να φυλαχθούν πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε, αλλά είναι πιο δύσκολο από ό,τι φαντάζεται κανείς", δήλωσε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε: "Είχα π.χ. προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Έλληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Έλληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Μερικές φορές μιλάμε μακριά από τα πραγματικά θέματα της ζωής", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ και τόνισε ότι "χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκά οργανωμένη ακτοφυλακή", επισημαίνοντας ότι θα υποβάλει σχετική πρόταση ήδη εντός του έτους. "Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο προσωπικό εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Αυτό το επιπλέον ευρωπαϊκό προσωπικό βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο των νησιών, αντί σε κοινή προσπάθεια να διασφαλίσει τις ακτές. Δεν μπορείς να εξηγήσεις σε κανέναν γιατί ακόμη και τώρα, μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες, αυτά τα 10 χλμ θαλάσσιου μήκους μεταξύ της Τουρκίας και της Λέσβου είναι ακόμη ένας τάφος", ανέφερε.
Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ακόμη ότι με το θέμα των προσφύγων επανέρχονται στην επιφάνεια παλιές αντιπαλότητες. "Αυτό το είδαμε στην περίπτωση της Ελλάδας. Το νιώθουμε και τώρα με την ελλιπή διάθεση για αλληλεγγύη κάποιων κρατών-μελών της ΕΕ. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ την εικόνα της Γερμανίδας Καγκελαρίου με στολή Ναζί στους δρόμους της Αθήνας. Μετά από 60 χρόνια ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δεν μπορούσα να φανταστώ τέτοιες εικόνες ή ότι κάποιοι από αυτούς οι οποίοι έγιναν μέλη της ΕΕ μετά την αλλαγή στην Ευρώπη θα απομακρύνονταν από την ουσιαστική αλληλεγγύη. Δεν γίνεται έτσι", δήλωσε και συνέχισε λέγοντας ότι προτιμά μια Γερμανίδα καγκελάριο που "αντιμετωπίζει τα προβλήματα και δείχνει ότι έχει και καρδιά".
Τόνισε μάλιστα ότι στο θέμα των προσφύγων στηρίζει σθεναρά την Καγκελάριο και, αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβάλλει η Γερμανία, έκανε λόγο για "τρομερή επίδοση". Αν αυτό το πρόβλημα δεν ελεγχθεί, "τότε η ΕΕ θα αποτύχει. Είναι θέμα επιβίωσης για το σύνολο της ηπείρου για αυτό πρέπει να συνεισφέρουν όλοι - και δεν το κάνουν", πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ για να διευκρινίσει πάντως ότι "αν απειλήσουμε με κυρώσεις εκείνους που θέλουμε να πείσουμε να κάνουν περισσότερα, δεν θα πετύχουμε τίποτα".
"Η ΕΕ δεν είναι ΑΤΜ από όπου απλά τραβάμε χαρτονομίσματα, αλλά μερικές φορές πρέπει και να δώσουμε", είπε χαρακτηριστικά.