ΒΙΝΤΕΟ: Ένας ιερέας και μία σύμβουλος “πρόδωσαν” τον Πάπα

Δύο έμπιστοι του Πάπα Φραγκίσκου, μέλη μιας επιτροπής που είχε συστήσει ο Ποντίφικας προκειμένου να εξετάσει μεταρρυθμίσεις στην Εκκλησία, συνελήφθησαν Σαββατοκύριακο ως ύποπτοι για τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων και ο εφιάλτης του Vatileaks επέστρεψε στο Βατικανό.

Πρόκειται για το Ισπανό ιερέα Λούθιο Άνχελ Βαγιέχο Μπάλντα, δεύτερος στην ιεραρχία της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Βατικανού, και η Ιταλίδα Φραντσέσκα Τσαουκί, ειδική στις δημόσιες σχέσεις. 

O Mπαλντά είναι το πιο υψηλόβαθμο μέλος της Κουρίας που έχει συλληφθεί ποτέ ενώ η Τσαουκί, της οποίας η επιλογή ως συμβούλου του Πάπα είχε προκαλέσει αντιδράσεις λόγω της «προκλητικής» της εμφάνισης, αφέθηκε ελεύθερη επειδή συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αρχές. 

Οι συλλήψεις γίνονται λίγες μόλις ημέρες πριν από την κυκλοφορία δύο βιβλίων από Ιταλούς συγγραφείς τα οποία, σύμφωνα με τους εκδότες τους, θα αποκαλύψουν νέα στοιχεία για σκάνδαλα του παρελθόντος στο Βατικανό. 

Η ανακοίνωση του Βατικανού αναφέρει πως τα δύο βιβλία είναι αποτέλεσμα της "σοβαρής προδοσίας της εμπιστοσύνης που είχε εναποθέσει" ο πάπας στα δύο μέλη της επιτροπής. 

Ένα από τα δύο βιβλία που αναμένεται να κυκλοφορήσουν την Τετάρτη είναι οι "Έμποροι στον Ναό" ("Merchants in the Temple") του ιταλού δημοσιογράφου του δικτύου Mediaset Τζανλουίτζι Νούτσι, το βιβλίο του οποίου "Η Αγιότητά του" ("His Holliness" - 2012) βασίζεται στα έγγραφα που διέρρευσαν και έλαβε από τον Πάολο Γκαμπριέλε, πρώην μπάτλερ του πάπα Βενέδικτου. 

Το άλλο βιβλίο, με τίτλο "Πλεονεξία" ("Avarice") έχει γραφτεί από τον ιταλό δημοσιογράφο της εφημερίδας L' Espresso Εμιλιάνο Φιτιπάλντι.

 

Είναι οι πρώτες συλλήψεις αφότου ο Πάολο Γκαμπριέλε συνελήφθη για διαρροή εγγράφων το 2012 σε αυτό που έγινε γνωστό ως σκάνδαλο "Vatileaks". Ο Βενέδικτος παραιτήθηκε τον επόμενο χρόνο υπό το βάρος του σκανδάλου.