“Κράτει” οι… μηχανές: Μετά το Μάρτη το δεύτερο παιδί, λέει η Κίνα

Στις 29 Οκτωβρίου, μετά από δεκαετίες της αυστηρής πολιτικής του 1 τέκνου, η Κίνα ανακοίνωσε ότι πλέον τα ζευγάρια θα μπορούν να αποκτήσουν και δεύτερο παιδί, καθώς τίθεται σε ισχύ η άρση της απαγόρευσης, που είχε σχεδιαστεί το 2013. 

Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό τόσο από τους Κινέζους γονείς που θα έκαναν το πολυπόθητο αδελφάκι, όσο και από την... Disneyland, που τρίβει τα χέρια της καθώς οι πωλήσεις της απλά θα διπλασιαστούν. 

Σήμερα όμως, η κυβέρνηση έκανε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση: Ακόμα ισχύει η πολιτική του 1 παιδιού ενώ το δεύτερο παιδί θα "αποποινικοποιηθέι" μετά τον Μάρτη του 2016, όταν ο νόμος θα περάσει επισήμως από το Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Σύστηματος Υγείας και της Επιτροπής Οικογενειακού Προγραμματισμού, οι υφιστάμενοι κανονισμοί πρέπει να τηρούνται από τις αρχές μέχρι τον προσεχή Μάρτιο. "Όλες οι υπηρεσίες πρέπει να συνεχίζουν να εφαρμόζουν τους νόμους και τους κανονισμούς για τον πληθυσμό και τον οικογενειακό προγραμματισμό, μέχρι ο νέος νόμος να υιοθετηθεί επίσημα τον Μάρτιο του 2016" αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά.  

Σύμφωνα με την Κινεζική ηγεσία, η αλλαγή που θα επιτρέψει σε εκατομμύρια οικογένειες να αποκτήσουν δύο παιδιά, χαρακτηρίζεται ως η ριζοσπαστικότερη κίνηση εδώ και τρεις δεκαετίες και είναι μέρος του σχεδίου για να αυξηθούν οι δείκτες γονιμότητας και να μειωθεί το οικονομικό βάρος το οποίο υφίσταται ο γηραιότερος πληθυσμός της χώρας.

Ωστόσο, στην αυστηρότατη Κίνα, τίθεται πλέον το ζήτημα; Τι θα γίνει με τα "παράνομα" ζευγάρια που έσπευσαν να επωφεληθούν της χαλάρωσης και το δεύτερο παιδί θα έρθει 2 μήνες μετά την επίσημη απελευθέρωση του νόμου;