Οι ρωσικές αρχές έδωσαν εντολή στην αεροπορική εταιρεία Kogalymavia να προχωρήσει σε έλεγχο όλων των αεροσκαφών τύπου Airbus A321 που διαθέτει, ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας THC Holding.
Η Οξάνα Γκολοβίνα είπε ότι η Kogalymavia είναι σε επαφή με την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας των αερομεταφορών για το χρόνο κατά τον οποίο θα γίνουν οι έλεγχοι αυτοί. Διευκρίνισε ότι δεν θα επηρεαστούν τα προγραμματισμένα δρομολόγια καθώς τα αεροσκάφη θα ελεγχθούν το ένα μετά το άλλο και όχι όλα μαζί ταυτόχρονα. "Η εταιρεία συνεχίζει τη λειτουργία της", τόνισε.
Ωστόσο μια εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας, η Αναστασία Ντομπρόφσκαγια, είπε στη δημόσια τηλεόραση ότι έχει δοθεί εντολή στην εταιρεία να μην πετούν τα αεροσκάφη Α321 μέχρις ότου να μελετηθούν όλοι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει την τραγωδία στο Σινά.
Η συντριβή της πτήσης 9268 23 λεπτά μετά την απογείωσή της από το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ είναι η χειρότερη αεροπορική καταστροφή που έχει γνωρίσει ποτέ η Ρωσία καθώς σκοτώθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες, 217 επιβάτες και τα 7 μέλη του πληρώματος.
Ο βουλευτής Βλαντίμιρ Γκουτένοφ ζήτησε να απαγορευτούν οι πτήσεις όλων των αεροσκαφών που είναι ηλικίας άνω των 15 ετών. Το Α321 που κατέπεσε στο Σινά ήταν 18 ετών.
Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 15 επιβάτες που είχαν εισιτήρια δεν εμφανίστηκαν ποτέ στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης, το βράδυ του Σαββάτου, για να επιβιβαστούν σε άλλη πτήση της ίδιας εταιρείας που αναχώρησε τελικά για το Σαρμ ελ Σέιχ με επτά ώρες καθυστέρηση.
Ευρωπαϊκές και αραβικές αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι αποφεύγουν να πετούν πάνω από το Σινά μετά τη συντριβή του ρωσικού Airbus A321
Πολλές αεροπορικές εταιρείες, ευρωπαϊκές και αραβικές, ανακοίνωσαν ότι αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του βόρειου και κεντρικού Σινά, μετά τη συντριβή του ρωσικού Airbus A321 το Σάββατο, σε μια απομονωμένη, ορεινή περιοχή.
Η βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους EasyJet ανέφερε στο πρακτορείο Sputnik σήμερα ότι "οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της EasyJet" δεν πετούν πάνω από την περιοχή του δυστυχήματος κατόπιν προτροπής του υπουργείου Μεταφορών.
Το Σάββατο, τόσο η EasyJet όσο και η British Airways, είχαν ανακοινώσει ότι δεν σχεδιάζουν να αλλάξουν σχέδια πτήσεων από και προς το αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ. Την ίδια ώρα όμως, η Emirates των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Air France και η Lufthansa σταμάτησαν τις πτήσεις πάνω από τη χερσόνησο του Σινά.
Σήμερα, έγινε γνωστό ότι άλλες δύο αραβικές εταιρείες, η Air Arabia και η flydubai, τροποποιούν τα δρομολόγιά τους ώστε να αποφεύγουν την περιοχή, για προληπτικούς λόγους. Η αλλαγή της πορείας των αεροσκαφών συνήθως σημαίνει ότι η απόσταση που καλύπτουν είναι μεγαλύτερη, γεγονός που αυξάνει το κόστος των καυσίμων.
Οι αρχές "καθηλώνουν" στο έδαφος τα Airbus A321 της Kogalymavia μέχρι να διευκρινιστούν τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας στο Σινά
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας Rostransnadzor απαγόρευσε στη ρωσική αεροπορική εταιρεία Kogalymavia να πραγματοποιεί πτήσεις με αεροσκάφη Airbus A321 μέχρι να διευκρινιστούν τα αίτια της συντριβής ενός από αυτά στο Σινά, το Σάββατο, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.
Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της εταρείας είπε στο πρακτορείο RIA ότι η Kogalymavia δεν έχει λάβει τέτοια εντολή από τις ρωσικές υπηρεσίες.
Παρά την κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία, πολλοί Ουκρανοί εκφράζουν τη θλίψη τους για την αεροπορική τραγωδία στο Σινά
Οι Ουκρανοί τίμησαν σήμερα τα θύματα της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους Airbus A321 στο Σινά, σε μια σπάνια ένδειξη συμπαράστασης προς τη Μόσχα εν μέσω της άνευ προηγουμένου κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών.
Πολλές οικογένειες με παιδιά άφηναν λουλούδια, αναμμένα κεριά και λούτρινα αρκουδάκια έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο. "Η συμφορά δεν έχει εθνικότητα. Είναι μια απλή ένδειξη στήριξης και συμπόνιας. Ό,τι κι αν συμβαίνει, πρέπει να διατηρούμε την ανθρωπιά μας" εξήγησε μια 32χρονη ψυχολόγος, η Λιουντμίλα Ιάνκινα, αφήνοντας ένα μπουκέτο κόκκινα γαρίφαλα στην είσοδο της πρεσβείας.
Η γυναίκα παραδέχτηκε πάντως ότι αρκετοί γνωστοί της δεν συμφωνούν με την πρωτοβουλία της και μάλιστα ορισμένοι της είπαν ότι είναι "θύμα του συνδρόμου της Στοκχόλμης", το οποίο παρατηρείται σε ομήρους που αναπτύσσουν ένα είδος συμπάθειας προς τους απαγωγείς τους. "Όμως αυτοί είναι λιγότεροι από εκείνους που συμπάσχουν. Εμείς οι Ουκρανοί έχουμε κάθε λόγο να μισούμε τους Ρώσους και να γινόμαστε απάνθρωποι απέναντί τους, όμως πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτό το συναίσθημα", συνέχισε.
"Είμαστε διαφορετικοί και μπορούμε να συμπάσχουμε ακόμη και με τον εχθρό", έγραφε ένα σημείωμα που είχε αφήσει κάποιος έξω από την πρεσβεία.
"Ρωσόφωνη Ουκρανή που διαφωνεί κατηγορηματικά με την πολιτική του Βλαντίμιρ Πούτιν, συλλυπούμαι τους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής καταστροφής" ανέφερε ένα άλλο, χειρόγραφο σημείωμα.