Την Κυριακή, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα εκδοθεί η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου στην οποία θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή ποιο θα είναι το ποσοστό των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες, καθώς επίσης και ποιο θα είναι το ποσοστό των μετατρέψιμων ομολόγων τύπου CoCos.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, η διαδικασία αυτή κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου τη Δευτέρα, που θα ανοίξουν οι αγορές, η όλη διαδικασία να στεφθεί με επιτυχία και να αποφευχθούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια. ″Τη Δευτέρα, που θα ανοίξουν οι αγορές, θα έχει ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, θα έχει εκδοθεί και η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου οπότε θα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η διαδικασία θα πάει πολύ καλά″, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ακόμη ο υπουργός ενημέρωσε ότι αύριο, Σάββατο, το SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ) θα ανακοινώσει τους τελικούς αριθμούς και τα δύο σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση.
Ειδικότερα, με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, θα ρυθμίζονται θέματα, που θα αφορούν την ποσοστιαία σύνθεση του χαρτοφυλακίου των Τραπεζών μεταξύ κοινών μετοχών, ομολόγων τύπου CoCos και προνομιούχων μετοχών. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός κατά την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης: πρώτον, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και δεύτερον να διατηρήσει ″σοβαρή συμμετοχή″ στις τράπεζες προκειμένου, σε ενδεχόμενη ανάπτυξη, να αυξηθούν τα κέρδη του. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου δεν θα είναι απεριόριστο, ο έλεγχος όμως στις τράπεζες χρειάζεται, αλλά όχι σε ποσοστό που θα αποτρέπει τους ιδιώτες να επενδύσουν στο κεφάλαιο.
Ο κ. Τσακαλώτος περιέγραψε και τους λόγους για τους οποίους το νομοσχέδιο δεν ήταν δυνατόν να κατατεθεί νωρίτερα, επισημαίνοντας ότι μέχρι την Τρίτη-Τετάρτη δεν ήταν γνωστό καν αν τα ομόλογα τύπου CoCos θα ήταν μέρος των κεφαλαιακών εργαλείων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση. Ακόμη και σήμερα, είπε ο υπουργός, είναι δύσκολο να προβλεφθούν τα πάντα, γι' αυτό και στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου θα καθοριστούν και οι λεπτομέρειες για το πόσο θα είναι CoCos, πόσες θα είναι κοινές μετοχές από το ΤΧΣ, τι ακριβώς και πώς θα γίνει η μετατροπή των προνομιούχων μετοχών, σε τι θα μετατραπούν και σε ποια τιμή.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης η αντιπολίτευση εξέφρασε αντιρρήσεις για το κατεπείγον της διαδικασίας, με τον Μάκη Βορίδη εκ μέρους της ΝΔ να επισημαίνει πως δεν είναι δυνατόν για ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα να είναι προετοιμασμένοι οι βουλευτές, και να αμφισβητεί τα όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος περί μη δυνατότητας να έρθει νωρίτερα στη Βουλή.
″Δεν μας αφορά καθόλου η διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά το ότι έχουν δοθεί 200 δισ. στις αποτυχημένες τράπεζες και πως συνεχίζεται αυτή η φιλοσοφία″, είπε ο Ηλίας Παναγιώταρος (ΧΑ).
Ότι ″βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στο απόλυτο αδέξοδο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας″ επισήμανε ο Γιάννης Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υπενθύμισε πώς αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια.
″Ό,τι έκαναν οι προηγούμενοι κάνετε και εσείς″, είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως το κόμμα του δεν αποδέχεται την διαδικασία και ζητά να συζητηθεί το νομοσχέδιο με την κανονική διαδικασία.
″Ήταν γνωστό από το καλοκαίρι και δεν υπάρχει δικαιολογία. Η Βουλή δεν πρέπει να βιαστεί″, ανέφερε ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως πως είναι ένα ατελές νομοσχέδιο που δεν έχει κλείσει και θα υπάρξουν τροπολογίες.
″Είναι κατεπείγον γιατί υπάρχει ανασφάλεια των πολιτών και πρέπει να υπάρχει ένα τραπεζικό σύστημα για να βγούμε απο την κρίση″, σημείωσε ο Κωνσταντίνος Κατσίκης (ΑΝΕΛ).
″Δεν αισθάνομαι έτοιμος ψυχολογικά να το υποστηρίξω. Το νομοσχέδιο αυτό θέλει μελέτη τουλάχιστον μια εβδομάδα″, είπε ο Δ. Καβαδέλλας της Ένωσης Κεντρώων.
Η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου συνεχίζεται στην Επιτροπή, αφού απορρίφθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης για το κατεπείγον. Αύριο το πρωί εισάγεται στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση.