Ακτή Ελεφαντοστού: Δεύτερη φορά πρόεδρος ο Ουαταρά

Με υπαίθριες συναυλίες και εορταστικές εκδηλώσεις, οι οπαδοί του  Αλασάν Ουαταρά  γιόρτασαν στην Ακτή Ελεφαντοστού την νίκη του στις προεδρικές εκλογές, σε μία ειρηνική αναμέτρηση που κύλησε ομαλά, χωρίς να επαναληφθούν οι βίαιες συγκρούσεις του 2010. 

Ο 73χρονος Ουαταρά επανεξελέγη για μια δεύτερη πενταετή θητεία, όπως ήταν αναμενόμενο ήδη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 25 Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή, ο Ουαταρά κέρδισε το 83,66% των ψήφων στις εκλογές. Όμως το ποσοστό συμμετοχής έφτασε μόνο το 54,63%, καθώς το κόμμα της αντιπολίτευσης είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να τις μποϊκοτάρουν.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Λαϊκό Μέτωπο της Ακτής Ελεφαντοστού (FPI), το οποίο ιδρύθηκε από τον πρώην πρόεδρο της χώρας Λοράν Γκμπαγκμπό, κέρδισε μόλις το 9,29% των ψήφων.

Ένα μέρος του FPI είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ των εκλογών στο όνομα του Γκμπαγκμπό, μεγάλου απόντα της ψηφοφορίας, ο οποίος αναμένει να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη.

Μετά την ήττα στις εκλογές του 2010, ο πρώην πρόεδρος είχε αρνηθεί να εγκαταλείψει στην εξουσία και η χώρα οδηγήθηκε σε εμφύλια σύγκρουση, με περισσότερους από 3.000 νεκρούς. Ο Γκμπαγκμπό συνελήφθη τον Απρίλιο του 2011.