Μαυρωτάς: Η βουλευτική αποζημίωση είναι 7.000 αλλά τα έξοδα αρκετά

Nα απαντήσει σε ερώτημα, το οποίο του τέθηκε αναφορικά με το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης έσπευσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς. 

Συγκεκριμένα ο κύριος Μαυρωτάς τοποθετήθηκε σε ερώτηση - μέσω του vouliwatch - που αφορούσε στο εάν το εισόδημα των βουλευτών είναι μεγαλύτερο από όσο θα έπρεπε, για να απαντήσει ότι μπορεί η βουλευτική αποζημίωση να είναι 7.000 ευρώ, ωστόσο τα έξοδα ενός βουλευτή είναι επίσης μεγάλα. 

Διαβάστε την ερώτηση:

Κύριε Μαυρωτά καλησπέρα,

Θα ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας πάνω στο θέμα της Βουλευτικής αποζημίωσης. Πιστεύετε οτι το εισόδημα τον Βουλευτών είναι μεγαλύτερο από τι θα έπρεπε ή όχι;

Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω αν νομίζετε οτι οι Βουλευτές έχουν παραπάνω προνόμια από τι θα έπρεπε ή αν επαρκούν ως έχουν.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ανταπόκριση σας.

Με τιμή,

Νικόλαος Μανδουλάκης

Και την απάντηση του βουλευτή:

Η αλήθεια είναι ότι η βουλευτική αποζημίωση (περίπου στα 7000€) είναι αρκετά υψηλή, όμως και τα έξοδα ενός Βουλευτή είναι απ’ότι έχω διαπιστώσει κι ο ίδιος αρκετά. Επίσης ένα 20% της αποζημίωσης σε μας στο Ποτάμι πηγαίνει στο κόμμα για τα έξοδά του (νομίζω στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο αλλά κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τα άλλα κόμματα). Παρ’όλα αυτά νομίζω ότι είναι μια αποζημίωση με την οποία μπορεί κάποιος να ζήσει το διάστημα της βουλευτικής θητείας χωρίς να χρειάζεται να κάνει άλλη δουλειά και χωρίς να υποκύπτει σε πειρασμούς χρηματοδότησης από άλλες αδιαφανείς πηγές. Όμως νομίζω ότι θα πρέπει και οι βουλευτές να τιμούν τα χρήματα αυτά και να κρίνονται καθημερινά από την παρουσία και το έργο τους στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Σχετικά με τα προνόμια των βουλευτών νομίζω ότι η ύπαρξη προσωπικού αστυνομικού είναι υπερβολική (κυρίως όταν υπάρχει έλλειμμα προσωπικού στο σώμα), γι αυτό κι εγώ δεν έχω ασκήσει το συγκεκριμένο δικαίωμα. Το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο για όσους βουλευτές κάνουν σημαντικές διαδρομές όπως οι βουλευτές της περιφέρειας κι όχι τόσο απαραίτητο για τους βουλευτές των αστικών περιοχών. Οι δωρεάν τηλεφωνικές γραμμές κυρίως οι σταθερές είναι κι αυτό καθ’ υπερβολή κατά τη γνώμη μου.
Σας ευχαριστώ πολύ
Γιώργος Μαυρωτάς
Βουλευτής Αττικής με Το Ποτάμι