Επτά χρόνια μετά την κατάρρευση του αμερικανικού κολοσσού Lehman Brothers, που πυροδότησε παγκόσμια οικονομική κρίση, η είδηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει στις ΗΠΑ το σενάριο μιας πετυχημένης ταινίας ή ένα best seller βιβλίο.
Η ελληνική δικαιοσύνη, κάνοντας τολμηρά νομολογιακά βήματα, δικαίωσε αμετάκλητα μία συνταξιούχο που εν αγνοία της επένδυσε το 2007 σε «τοξικά προϊόντα» - όπως αποδείχθηκε αργότερα- τις οικονομίες της για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών της.
Ετσι, απόφαση του Αρείου Πάγου υποχρεώνει την ξένη τράπεζα, επειδή καθοδήγησε την πελάτισσά της να επενδύσει με ρίσκο, να της επιστρέψει ολόκληρο το κεφάλαιο των 75.000 ευρώ, που φάνηκε να χάνει με την πτώχευση, και ταυτόχρονα να την αποζημιώσει για ηθική βλάβη (με το συμβολικό ποσό των 1.500 ευρώ) για την πικρία, την αγανάκτηση, τη στενοχώρια που πέρασε.
Σύμφωνα με το Έθνος, πρόκειται για την πρώτη αμετάκλητη δικαίωση και με τη «βούλα» ΑΠ, καθώς τα περισσότερα «θύματα» στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες στο εξωτερικό δεν συνέχισαν τις δίκες, αλλά συμβιβάστηκαν με αποζημίωση περίπου 65-70% της επένδυσης, που τους προσφέρθηκε.
Στη ζυγαριά της δικαιοσύνης βάρυνε καθοριστικά το γεγονός ότι η γυναίκα είχε ελλιπή και παραπλανητική πληροφόρηση αφού δεν μπορούσε να γνωρίζει το ρίσκο της επένδυσης, ούτε να αντιληφθεί από τα έντυπα φυλλάδια τον κίνδυνο απώλειας των χρημάτων της (σε περίπτωση π.χ. αφερεγγυότητας της εγγυήτριας εταιρείας), πολύ περισσότερο τη στιγμή που είχε περιορισμένο επίπεδο μόρφωσης και μηδενική επενδυτική εμπειρία.
Ετσι, το βάρος της πτώχευσης του αμερικανικού κολοσσού δεν μπορεί να πέσει στις πλάτες της χήρας συνταξιούχου (ή οποιουδήποτε μη έμπειρου επενδυτή), που πρέπει να αποζημιωθεί πλήρως.